23 april, 2018 0 av Sari Tiittanen

                       Ryggproblem, vem äger dem?

Många snedheter i skelettet beror på muskelspänning, när muskeln slappnar av sker en spontan korrigering. Med strain and counterstrain (osteopati) kan massören få de spända musklerna att slappna av så att det börjar cirkulera i dem och på så sätt mjuknar de.

Iliopsoas (höftböjaren) sitter i länden och bäckenet på hästen och där startar hästens steg. Blir psoasmuskulaturen spänd begränsas hästens energi till länd och bakben. Hästen får t.ex. svårt att ta ut steget , höja ryggen, svårt att lyfta hoven vid hovvård och tappar kraften i bakdelen. Vid ryggproblem är strain and counterstrain en bra behandlingsmetod som är mjuk och lugn.

En annan orsak kan vara sadeln, har hästen ändrat hull och fått mer eller mindre muskler så passar kanske inte sadeln längre, det orsakar många ryggproblem. Så det kan vara bra att kolla sadeln, även om man gjorde det för 6 månader sen.

En tredje orsak till ryggont hos hästen är ryttaren. Är du själv lite sned och vind i kroppen, så snedbelastar du hästen när du rider, vilket i sin tur kan leda till smärta, obehag och i värsta fall skador. Ryttaryoga kan hjälpa dig och din massör kan ge dig tips på övningar som hjälper dig att öppna höften (psoasmusklen) och använda sittknölarna rätt. Strain and counterstrain behandlingar passar även på människor.