24 april, 2018 0 av Sari Tiittanen

Hästar är individer precis som vi människor. En del hästar är känsliga för beröring och visar tydligt om de inte gillar att man masserar överallt. Ett känsligt sto har jag masserat idag. Hon lyfter på bakbenet direkt om det inte känns ok för henne.

Transversus abdominis, muskelstödet mellan bröstkorg och bäcken var hon inte så glad åt att jag berörde. Muskeln hjälper hästens lungor med utandning och reagerar på problem i frambenen genom att dra ihop sig i flanken. Spänningar här kan ge dubbla frambenshältor vilket gör att bakbensaktiviteten minskar. Hästen får låsningar i ryggraden och bukstödet blir konstant, det kan ge ledproblem. Det var perfekt att ta hjälp av mina nya kunskaper. Med hjälp av  fick jag muskeln att slappna av och sen tillät hon mig att massera.

Bra träning för den här hästen är kavalettiövningar. Hästen sänker sitt huvud automatiskt, höjer manken och kortar sina magmuskler över bommarna. För att core-musklerna på undersidan ska få möjlighet att dras ihop sig behöver hästen kunna arbeta korrekt för att överlinjen ska kunna slappna av. Ett tips är att ha kavalettibommarna upphöjda på ena sidan, växelvis (första på vänster sida, andra på höger, tredje på vänster och så vidare). Det är bra även för hästens koordination.