Adduktorskador

29 december, 2018 0 av Pernilla Brolin

Så här i tider av is och halka blir det allt högre risk för muskelskador på adducerande muskler, det vill säga muskler som för benen inåt under hästen.

Även vi ryttare har högre risk för adduktorproblem, men då oftast genom överansträngning.

Den som fått en adduktorskada vet att det initialt är en skarp, huggande, snabbt övergående smärta. Däremot får man sedan långvariga problem med stelhel och värk. Ofta känns det bättre när man rört på sig, det är därför lätt att man fortsätter belasta skadan – som då kan bli kronisk.

Detsamma gäller våra hästar. Det är inte ovanligt att vi träffar hästar som av ägaren upplevs som ”ofräsch i början, men värmer ur och känns bättre mot slutet av passet”. Då måste vi ställa oss frågan : vad är det som gör att hästen inte känns fräsch?

Adduktorskador som är följd av ruptur kan ta månader att läka. Inom humanidrotten är det väl känt att idrottare med rupturskador på adducerande muskler kan vara helt borta från sporten i ett år.

Pressa varken dig själv eller hästen att prestera när något känns off, innan du vet vad problemet är och hur det bör hanteras.

Adduktorerna är även kopplade till andra problem i hästens kropp och är bland annat viktiga för ryggen. Vet du var du hittar hästens adduktorer?