Är det fel på hästen?

Är det fel på hästen?

16 augusti, 2018 0 av Elin

Nu kommer jag vara hård, men jag är även hård mot mej själv. hästmassage

Är det verkligen fel på hästen? Jo det kan det absolut vara, men vem och vad har gett hästen ett problem (oavsett var det sitter)? Hästen kan haft en skada, den kan ha gått om kull i hagen, rullat fast i boxen, fått en spark osv. osv. och ja då behöver hästen hjälp för den har varit med om ett så kallat trauma. Men om det inte ”hänt” hästen något, vem bär då ansvaret? Här spelar många faktorer in som exempel utrustning men några saker till som är otroligt viktiga RYTTAREN och TRÄNINGEN.

Efter att ha varit ute hos så många hästar, och frågat ryttaren efter behandling ”Har du problem med något?”. Svaren varierar otroligt men många svarar lite luddigt att ”Nja, inte direkt men jag är ju lite sned här” ”Eller där” eller ”jag måste ha ett hål längre i det stiglädret” eller ”Nej det tycker jag inte att jag har”. Ne okej jag fattar, men när du rider, vad är det du har svårt för? ”Jo men min tränare säger alltid att jag måste in med den armbågen” ”Min tränare säger att jag måste vara mer upprätt innan och efter hindret” ”Min tränare säger att jag måste tänka på var jag har blicken” ”Min tränare säger…….”

Alla säger men vem bär ansvaret att man gör något åt det?

Om din tränare säger allt det här, då kanske även du som ryttare ska ta en titt på dej själv?

JAG VET att jag inte trampar ner min höger häl, JAG VET att jag skjuter fram höger höft, JAG VET också att jag lutar ner med min vänstra axel. Tror ni det här påverkar min häst? JA det gör det. JAG VET också att när jag hoppar så lägger jag över min vikt i fram för att jag tror att det hjälper min häst men i själva verket så blir han bara tung i fram och blir hängande. Jag kanske tycker att det är fel på min häst men om jag rider bättre så lär det gå bättre?

Om du bara gör allt det här den gången i veckan du rider för din tränare så kommer det alltid att påverka din hästs kropp. Om du alltid lutar åt 1 håll, varje dag utom 1.

Att ta ett snack med en ryttare om det här är inte så himla lätt, men jag vet att alla ni som anlitar någon för din hästs bästa – se även till dig själv. Hitta ett sätt att hjälpa dig själv också. Ni är ett team och ska jobba som ett team.

Jag var hos en ryttare häromdagen, behandlade hästen med goda resultat men tittade även på ryttaren som lätt faller fram med axlarna (framåtroterad). Jag tänker mej problemet och hon förklarar att så fort hon får tillbaka axlarna och allt kommer på plats så går hästen så mycket bättre, JA VI PÅVERKAR HÄSTEN I MINSTA RÖRELSE. Då testar jag att tejpa hennes skuldror och dagen efter rider hon bättre och hästen känns bättre. Jag tittade på ekipaget och gör det ekipaget behöver.

Och kom ihåg – Friskvård för din häst och dig själv kommer att ge det bästa resultatet.

Jag undrar nu, är DU medveten om dig själv?

Du kan tillsammans med oss hitta den bästa lösningen för dej och din häst. Vi ser till helheten och med det innebär hästen, ryttaren och träningen.