Ena bogbladet högre upp än det andra?

Under den senare tiden har jag upptäckt en sak hos väldigt många hästar. Det är att ena bogbladet (oftast vänster) är högre upp än det andra. Alltså att avståndet mellan bogbladets övre spets och mankens högsta punkt på båda sidor skiljer sig från varandra. Alltså jag pratar om att det kan skilja flera centimeter.

Okej, jag fattar att många ser ut såhär men ska det vara så? Nej säger jag. Jag har dessutom hört en del ute säga ”jo vi har haft problem med att hitta sadel till den här hästen” ”vi har haft jättesvårt att hitta en sadel som passar” ”jag fick köpa en vidare sadel för att kunna lägga en podd med uppbyggnad på ena sidan för att den skulle ligga bra” osv. osv.

Dom här personerna som har sagt sånt här och liknande ber jag ställa sig bakom sin häst och frågat vad dom ser. Först är dom lite osäkra och det förstår jag – ingen vill ju säga fel till någon som står bredvid och redan vet svaret ?. Men så brukar jag säga, titta på bogbladen, tycker du att dom är i samma höjd med varandra? Svaret har varit ”nej men gud så det ser ut” eller ”ja men det har jag aldrig sett förut” eller ”ja det ser jag, är det därför det är så svårt att få sadeln ligga bra?” osv. osv… Ägarna och medryttarna är inte ens medvetna om att hästarna ser ut såhär. Jag ser DIREKT, i många fall har jag inte ens behövt mäta – vilket man kan göra ibland för att få veta skillnaden mer exakt.

Men dom här olika sadelpassarna/sadelprovarna eller vilka namn dom nu valt att gå under, VARFÖR säger dom inte till ägarna att – ”Du, din häst verkar inte vara liksidig här och det stör för att en sadel ska kunna ligga helt korrekt på din häst så att den ska kunna prestera allt det kan. Men jag är inte så bra på det här med muskler så jag rekommenderar dig att kontakta en massör så kanske den kan hjälpa oss och hästen att få en sadel som ligger utmärkt.” Nej det är klart den inte gör för då kanske du blir tveksam och börjar se dej efter andra märken, eller så kan det ju vara så att den här sadelprovaren får ju nu både sälja en sadel för 40k med tillhörande pad för X antal pengar och troligtvis även en svindyr sadelgjord eftersom att sadelläget blev ju inte heller helt optimalt för sadelgjorden heller… Känns ju inte skitkul.

Det här är bara en av orsakerna till att sadeln kanske inte ligger helt perfekt eller att det är svårt att hitta någon som passar. Problemet med det här är också att spänningar i Trapezius förhindrar bogbladets rörelser som kan leda till förlorad koordination och kraft. Ofta kommer också spänningar här som åtföljd av andra bogspänningar.

kontrollera_bogblad

Men vet ni… på alla hästar jag har sett det här har jag lyckats få ner bogbladet på endast 1 behandling. Jag vet inte ännu hur snabbt spänningarna kanske kommer tillbaka (om det kommer tillbaka vilket jag inte hoppas såklart) men jag har dom som återkommande hästar så jag ska dit igen, och då ska jag se hur det behåller sin position. Jag har också sett ett mönster att vanligast är vänster bogblad högre upp.

Så gör mej nu en tjänst, ställ er bakom era hästar och titta hur bogbladen är placerade. Använd pall om ni har en hög häst ? Har ni svårt att se så mät med något precis som jag beskrev ovan. Avståndet mellan övre bogspetsen och mankens högsta punkt, se till att hästen står jämt med sina framben på plant underlag och rak hals (bilden är kanske inte helt korrekt men det är mest för att ni ska se hur jag menar att ni ska titta). Skicka gärna en bild elin.hellstrom@varforhastmassage.se eller kommentera nedan om du har någon fråga eller kanske boka någon av oss hästmassörer ??

Ha en superfin dag och rid fint!
/Elin

 

Comments (7)

 1. maria

  Svara

  Hej! spännande sida ni har! Jag älskar allt med massage..rörelsemekanik, sadelinpassning, rehab osv…sånt som hästar mår bra av och i mitt läge nu sadelproblem o just hur jag ser hur olika min herre ser ut på höger vs vänster sida med bla bogbladen! Superintressant då sadelutprovaren för 2 år sen inte knystade ett ljud om hur han såg ut mer än att han är kraftigt överbyggd samt kort rygg…Ja det såg jag med…o så blev det just en sadel för 40′ för han behövde det bästa… dock går det inte längre framåt utan snarare en häst i 2 delar..oliksidig i ryggen, öm i trapezius o börjat få karprygg o svårt att komma under sig med bakbenen…Så nu ny sadel igen.. Dock en DK Bond sadel helt uppmätt efter häst o ryttare…Ska bli kul o se hur han kommer utvecklas sen! gick SÅ mnt bättre när jag provred i den förra veckan! Ja nog om det, ska bli kul l läsa mer inlägg!! Mvh Maria i Örebro

  • Elin

   Svara

   Hej Maria,
   Såg att Pernilla i Örebro redan hade svarat dig, men jag blev lite nyfiken på sadeln du köpte, var den nya sadeln en DK sadel? Visst är den luftstoppad? Hur är dina erfarenheter av den annars?
   Ha en fin dag! /Elin Hellström varforhastmassage.se

 2. Bodil Palmgren

  Svara

  Hejhej! Nyfiken på din metod att få till en så stor förändring ang bogblad. Har en fd galoppör som är extremt oliksidig vad gäller bogblad. Har inte ens sadel på längre 😉 Dock har inte min massör med 20 års erfarenhet lyckats på en behandling, inte heller osteopat-elev, elr en equine optimizer fr Mia o Daniel Kleen lyckats 😉 Några tips? Vänliga hälsningar Bodil Österberg Palmgren

  • Elin

   Svara

   Hej Bodil, Jag har sett många med det här problemet. Är din häst kollad av veterinär, för jag vet några hästar jag behandlat som får detta problem återkommande eller svåra att få någon förbättring har behövt veterinärvård. Men det är svårt att ge några tips utan att ha sett eller känt på hästen. Många gånger är det sällan bara 1 ”problem” som jag ser det. Men skulle du kunna mejla mig bilder på hästen framifrån, båda sidor samt bakifrån och skriv gärna lite kort om ditt problem och eventuell skadehistorik och ålder på hästen och var du håller till? Elin.hellstrom@varforhastmassage.se
   Med vänliga hälsningar Elin Hellström VHM Stockholm och Södermanland.

 3. Bodil Palmgren

  Svara

  Tack för svar! Dock är det en sådan komplicerad historia runt hästen, så tror vi hoppar över det 😉 Jag bor utanför Skara, så långt att åka. Men tackar för vänligheten och engagemang Mvh Bodil

  • Elin

   Svara

   Då vet jag. Vi har Anna Bergsten i Skara. Hon är duktig och kanske kan hjälpa dig. Hennes kontaktuppgifter finns här på hemsidan eller Anna Bergsten på Facebook. /Elin Hellström

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *