Den hårt tränade hästen

Den hårt tränade hästen

5 oktober, 2018 0 av Elin

golden_cruzInlägget tidigare handlade om vad som kan hända med spända muskler, vad den kan få för olika skador osv. Jag tänkte fortsätta lite på det ämnet men titta lite djupare på den presterande hästen, framförallt den hårt tränande och tävlande hästen. Muskelproblem förknippas mycket med den riktigt aktiva hästen, även om sällskapshästen, hobbyhästen och vår bästa vän också får muskelproblem såklart.

Men det som gör att jag just nu riktar in mej på tävlingshästen är för att det är just dom som faktiskt tränas och belastas hårdare och i många fall även mer enformigt – samma underlag, samma ryttare, samma typ av träning, samma samma samma. Men den här belastningen av muskler krävs för att vi ska kunna uppnå maximal prestation. Vad maximal är och att man har nått dit kan man ju inte riktigt veta för hur ska vi veta det? Hur vet du och jag att vi pushar hästen till den gräns att den kan stärka sina muskler men samtidigt inte belasta över det här maximala? Vi kommer hela tiden behöva pusha det där lilla extra, det vet vi för annars blir varken vi eller hästen bättre, starkare och kan prestera ännu mer. Men här kommer problemen också, den ska prestera men hur får vi den att prestera på topp, utan att gå sönder?

För att öka förmågan att prestera så måste vi anstränga hästens muskulatur, det gör att muskeln växer, blir starkare och klarar ännu mer belastning, så vi måste pusha tillräckligt hårt. Men vad är tillräckligt? Det vet vi ju inte. Pushar vi för hårt kommer vi att istället kliva tillbaka många steg för då kommer vi att få en överbelastningsskada och det måste vi hantera väldigt varsamt. Med denna överbelastning kommer vi att beröva hästens fria rörelse med smärta och spända muskler. Nu hamnar vi alltså där som vi egentligen strävar emot, vi vill ju ha en stark, smärtfri, mjuk och följsam häst med lätt till rörelse i alla moment oavsett disciplin. Men med dessa små trauman vi utsätter hästen för hela tiden kan alltså sluta med ett väldigt stort trauma med en skadad häst, och med otur under en väldigt lång tid.

Att lära sig hur en muskel är uppbyggd, vad som händer under belastning och hur vi ska träna den rätt, vad vi absolut inte ska göra men också vad vi kan göra och se till att 60% av hästen faktiskt mår bra för prestation och välmående – det är rätt viktigt. Eller JÄTTEVIKTIGT för en hållbar häst. Har man en helt problemfri häst, grattis. Men då kanske det kan vara en bra start att jobba förebyggande med friskvård? Det är precis vad massage är. Vi vänder oss mycket till hårt tränande och tävlande ekipage, vi vet vad sporthästen behöver och det är därför vi också har en utbildning för just sporthästen.

Vill du veta mer om massage och vad det kan göra för dej och din häst? Tveka inte att kontakta oss, vi finns i stora delar av landet så många av er har en sportmassör i sin närhet.

”Muscular system can be the entire cause of problems” – Jack Meagher

Tack och hej, trevlig helg!

/Elin Hellström Stockholm, Södermanland. Dipl. Hästmassör

På bilden ett av mina sponsorekipage Julia med sin sagohäst, valacken Golden Cruz ”Krusse-bulle”