Doping och att massera bort mjölksyra

14 september, 2018 0 av Pernilla Brolin

Alla hästar har sannolikt någon gång i livet varit bloddopade.

För hästar kan nämligen bloddopa sig själva!

Alla som har häst vet (förhoppningsvis) att hästar är flyktdjur. För att kunna fly från fara och därmed överleva, är det är det viktigt att kunna springa när det väl gäller. Hästar kan lagra röda blodkroppar i mjälten. Dessa skickas sedan ut i blodet om det uppstår ett behov av att maxa sin prestation.

Att tillföra röda blodkroppar är bloddoping. Att tillföra extra röda blodkroppar gör att blodet kan blodet kan bära med sig mer syre. Syret pumpas genom hästens kropp, till musklernas mitokondrier som använder syret i tillverkning av energi. Mitokondriers kapacitet för produktion av energi (ATP) i muskulaturen ökar med motion och träning.

När inte tillgången av syre räcker till ökar produktionen av lactat (det vi kallar för mjölksyra). Lactat produceras i kroppen hela tiden och kan användas som energikälla när muskeln inte klarar syresätta sig. När energin inte längre kan omsättas känner hästen känner tillslut smärta och musklerna känns stumma och trötta, eftersom energin är slut. Lactatnivåerna sjunker snabbt i blodet efter avslutad träning, den lactat som inte omvandlas till energi går genom levern och används för nybildning av glukos.

Massagen kan hjälpa din häst med det venösa återflödet och myoser (knutor pga syrebrist) i muskler. Men det finns alltså ingen anledning att försöka massera bort någon ”mjölksyra” efter träning, eftersom lactat är en kemisk process i kroppen. Ett reservbränsle som reglerar sig själv. De gånger som lactat nivåerna i blodet kan vara högre en längre tid är vid smärta och muskelskador, exempelvis korsförlamning. (En akut korsförlamning ska inte masseras. För att konstatera korsförlamning och omfattningen av skadan måste blodprov tas, ett s.k ASAT-prov). 

Och även oven om hästar kan bloddopa sig själva i flykt, så är det ju inte det vi vill åstadkomma i träning. Vi vill ha avspända hästar som kan jobba avslappnat och stabilt. Att tänka på hästens träningsupplägg, syreupptagningsförmåga i lungor, blod och muskler, är viktigt för hästens förmåga att prestera och hålla för arbete. För arbete krävs friska muskler. Musklerna påverkar så mycket mer än bara rörelse framåt, ta hand om dem.