Fascia – The fuzz speech

7 mars, 2019 0 av Pernilla Brolin

En av de (enligt mig) bästa förklaringarna till Fascia och vad som händer när musklerna inte längre glider mot varandra obehindrat finns på Youtube. Dock innehåller klippet bilder på mänskliga kadaver, vilket inte alla känner sig helt bekväma med. Vill du se klippet så klicka här ; https://youtu.be/_FtSP-tkSug

För den som inte vill se, ska jag förklara lite kort, i samma anda.

Varje muskel omges av bindväv, Fascia. Muskeln glider genom bindväven, som ligger som en glatt hinna över skelettmuskulaturen. Tänk dig en bit kött som omges av plastfolie. När musklerna av någon anledning inte används, byggs det upp ”ludd” mellan ytorna. Du kan smälta luddet genom att mekaniskt röra ytorna mot varandra, exempelvis genom att du på morgonen sträcker på dig, stretchar eller masserar området som känns stumt.

Ett område som inte använts på länge, exempelvis på grund av skada, bygger upp mer och mer ”ludd”. Luddet begränsar vävnaden möjlighet att glida, vilket begränsar rörligheten. Desto mer ludd – desto mer stelhet.

Det som händer med oss och våra hästar när vi skadar oss är ju att vi ändrar vårat sätt att röra oss för att skadan ska få möjlighet att läka. Exempelvis genom att halta. Hältan i sig gör att vissa områden inte rör sig alls, eller väldigt begränsat. Så vad behöver vi då göra för att sedan ”smälta luddet“?.

Vi behöver börja utmana rörligheten genom träning och rörelse, samt mekaniskt röra på vävnaden genom stretch och massage.