Filosofiska rummet med VHM

10 juli, 2019 0 av Pernilla Brolin

Jag och Elin diskuterade härom dagen hur olika ryttare upplever sina hästar i ridning. I vissa fall kan ägaren beskriva hästen på ett visst sätt gällande temperament, rörelse och personlighet som inte riktigt passar bilden för vad vi ser eller känner när vi träffar bara hästen eller hästen tillsammans med annan människa.

Det handlar ju egentligen om att vi som människor är helt olika – kroppsligt och mentalt. Hästar är också sociala varelser som kommunicerar med oss hela tiden! Självklart påverkar jag min häst och vice versa.

Det är också därför det är så viktigt att lära känna sig själv. Vilka begränsningar har jag i min kropp? Vilka situationer framkallar obehag eller stress hos mig?

Känner vi oss själva kan vi bättre förstå hur vi påverkar individer i vår omgivning, både tvåbentingar och fyrbentingar. Det är också lättare att veta vad vi behöver förändra för att nå andra resultat.

Men oj, vad förändring kan vara svårt! Jag vet till exempel att jag har problem med min högra höft, samt lätt får spänningar i psoas på grund av mitt dagjobb som innehåller mycket stillasittande arbete. Att sitta länge påverkar höftböjarna och psoas. Det gör också mig stel och gör att jag lätt får ont i ländryggen. Jag vet egentligen exakt vad och hur jag ska göra. Jag har också all intention att göra rätt varje dag, men det är långt ifrån dagligen som jag faktiskt gör det.

Jag tänker att detsamma gäller för de flesta, även för våra hästar. Att de inte går in med en inställning att de vill göra fel, men olika faktorer gör att det inte alltid blir ”rätt”.

Man kan spekulera i all evighet kring varför någon beter sig som den gör. Man kan ha hur många hypoteser som helst. Fördelen med oss människor är ju att vi oftast kan ha en dialog med ord för att reda ut saker. Hästen saknar ord och saknar också förmåga att ”ta ansvar” för sina egna handlingar. Då behöver också vi ta ett större ansvar för att hjälpa hästen att göra rätt. Då är det också extra viktigt med självkännedom och att försöka lösa sina egna problem först, eller be om hjälp.

Och som det enkla och lilla kan vara svårt! Vad tycker du är svårt och hur har du gjort för att försöka hitta lösningar? Dela gärna med dig med tips och råd som fungerade för dig!

/Pernilla