Foderstrupsförstoppning, vad gör man?

1 november, 2018 0 av Anna Bergsten

Skräcken som uppstår när hästen har fått foderstrupsförstoppning är ingen man någonsin vill vara med om. Men ibland är olyckan framme och vad ska man göra när detta händer, hur kan man se att det är just detta som hästen plötsligt drabbas utav och hur kan man förebygga?

 

Stress är en vanlig orsak till foderstrupsförstoppning. Om kraftfodret inte är ordentligt uppblött och plötsligt börjar att svälla under tiden hästen äter är också en orsak, kraftig ansträngning efter träning/tävling och att mat ges innan hästen har kommit ner i puls, en glupsk/hungrig häst som tuggar och sväljer för mycket innan salivproduktionen har kommit igång.  Det som händer är att det blir en påbyggnadseffekt i hästens foderstrupe när den tuggar och sväljer för mycket på en gång, det blir stopp helt enkelt. Och när foderstrupen blir förstorad så trycker detta på luftstrupen som ligger intill.  Foderstrupen sitter till vänster och luftstrupen sitter till höger.

Det är alltså inte bara kraftfoder som kan fastna, även hö/hösilage. Vissa skador och missbildningar på foderstrupen kan också ligga till grund för detta. Om hästen har ett långvarigt stopp kan dem få syrebrist i en del av matstrupen, detta gör den skörare.

 

Symptomen på foderstrupsförstoppning är hosta, hästen visar tydlig irritation, de kan även kasta sig runt o boxen och mot väggarna. Stora mängder foderblandad saliv kan komma ur mun och näsborrar, även snor.

 

Detta är alltid allvarligt, veterinär skall så snabbt som möjligt kontaktas. Du kan hjälpa hästen att lösa upp stoppen genom att massera/trycka ner fodret som sitter fast nedåt i strupen, det som hästen inte kan göra själv men som den autonoma muskulaturen ”vill” göra. Detta görs alltså på vänster sida om hästens hals. I de allra flesta fall går stoppet/klumpen av foder att känna. Ta ut hästen och skritta den under tiden veterinären är på väg, detta tillstånd är både smärtsamt och otäckt för hästen (och ägaren..) så är det bra att röra på dem för att hjälpa krampen som uppstår i matstrupen.

 

Så mitt i paniken är det viktigt att finna sig och veta vad man skall göra. Se alltid alltid alltid till att hästen har vatten både inne i boxen och ut i hagen. Ha inte för bråttom iväg ifrån stallet när hästarna har fått mat. Ta dig tiden att se så allt är lugnt i stallet och att alla hästar har kommit igång att äta innan du lämnar. Var uppmärksam och ta hand om era pälsklingar!