Har du studerat din häst bogar?

1 november, 2019 0 av Sari Tiittanen

Efter vår mini-serie tidigare i år om bogen fortsätter vi med fler muskler. Först lite om bogbladets betydelse för hästens rörelsemönster.

Bogbladets vinkel och längd påverkar frambenens rörelse och hästens hållbarhet. En 45 gradig vinkel på bogbladet ger hästen bäst hållbarhet exteriört. För oss massörer berättar bogbladets vinkel om var din häst ofta får muskelspänningar och var du som ryttare kan uppleva problem i ridningen.

En brant bog gör att hästen tar ett kortare steg med frambenet än en häst med liggande bog. Ofta har man problem med att hitta en sadel som passar hästar med branta bogar. Sadlarna har en tendens att hamna för långt fram, vilket ökar belastningen på frambenens senor och ligament. En häst med branta bogar har även en kortare hals än en häst med liggande bogar. En kort hals kan påverka att hästen har svårt att arbeta i form.

Liggande bogar ger en liten vinkel och hästen har lättare för höga knälyft, bra om du rider dressyr då din häst har en naturligt upplyftande frambensaktion.  Blir vinkeln däremot för snäv kan hästen ha svårt att föra bak frambenet under sig, hästen får då svårt att ta ut steget och ”trampar luft”. Sadeln har en tendens att hamna för långt bak. Liggande bogar ger större påfrestning på bakbenen än en branta bogar.

Sari Ylitapio VHM Norr