Hästen i rörelse

Hästen i rörelse

3 juli, 2018 0 av Elin

Jag tycker att det här är viktigt faktiskt, att se på hästen i rörelse. Men självklart också hur den bara står i boxen, hur den beter sig och hur den betar i hagen. Att regelbundet titta på sin häst i rörelse borde alla lägga in i sitt schema. Dom flesta som har häst (ridhäst) tycker ju såklart att det roligaste är att rida. Antingen har jag bara dålig koll och förutsätter att det är så, men jag drar i alla fall en vild gissning. För JAG tycker ju såklart att rida är det bästa jag vet. Men jag har också genom alla år med den häst jag har idag att känna om något förändrats med honom från ryggen är jättesvårt. Han känns så himla ”hemlig” i sin rörelse. Men jag kan säga att genom att titta på honom från marken ser jag direkt om något är annorlunda, jag ser också om något är annorlunda i dom olika varven. Ofta känner man det ju från ryggen också – att hästen har en ”bra” och en ”dålig” sida. Men hur vet jag att det inte är jag som har en ”bra” och en ”dålig” sida? Varför ska jag säga att det är hästen det beror på varför det går bättre åt ena hållet än det andra, eller att skänkelvikningen eller galoppfattningen går bättre åt ena hållet? ? Många gånger måste vi nog se till oss själva lite mer, och det är ju kanske inte det roligaste men väldigt nödvändigt. Nödvändigt för att då kan jag se var min häst har störst problem, eller om han bara är helt perfekt ??

jobba hästen från marken

Men hur ska jag veta då om det är jag eller hästen? Jo, jobba den från marken där du som ryttare inte är där och stör med alla möjliga saker som sned sits, dålig sadel, taskig balans, ett kortare ben, en starkare sida osv. osv.

Skämt och sido, att jobba från marken ger så otroligt mycket mer. Du ser verkligen hur din häst rör sig och arbetar i dom olika varven. Hästen får bygga upp en balans och koordination, en styrka och en friare rörelse i ryggen. Låta hästen få skritta lång, låg och i ett tempo där den får möjligheten att jobba hela vägen från motorn, genom ryggen och hela vägen fram. Det gör att du skapar mer rörelse och styrka i multifiderna, och dom ska stabilisera ryggen. När hästar får ”låsningar” i ryggen beror det främst på just spänningar i multifiderna. Öka till trav och galopp, försök att inte jobba på för små volter. Låt hästen få utnyttja hela sin kropp och rörelse. Gör övergångar och lär hästen röstkommandon så blir träningen lättare. Är hästen riktigt duktig på det här så öva fattningar från skritt, det aktiverar ryggen och får den att verkligen sätta under sig med baken.

Tänk på – har du en häst med bakknäproblem av olika slag, jobba inte på volt, cavaletti eller annat som gör att den måste lyfta högre. Det sliter på höften och det går vidare raka vägen till ländryggen. Annars är ovan superbra även i rehabilitering.

Sen kommer vi ju till det här med olika inspänningar. Det finns nog lika många åsikter och meningar om alla former av träning som det finns människor. Jag använder väldigt lite ”inspänningar” men jag gör det där jag känner att jag behöver, och det kanske jag inte ens behöver varje gång. Som sagt, delade meningar men dom flesta känner sin egen häst bäst och vet vad som fungerar. Det jag annars tycker alla ska tänka på är att alla typer av inspänningar både från mark och rygg ska användas som en hjälp inte ett tvång.

Vad har ni för erfarenheter av arbete från marken? Alla behöver vi tips och idéer för vi alla kan bli bättre på att se våra hästar från marken. Både för vår egen och hästens skull.

Glöm inte, vi kan en hel del så behöver du hjälp med något? Vi finns för dig och vår största atlet HÄSTEN. (Vill också påminna om att alla alternativa behandlingar ersätter inte vanlig traditionell veterinärundersökning. Är du osäker på hur din häst mår, kontakta veterinär!)

Rid fint!
/Elin