Hästens hals

Vår förra muskelserie handlade om hästens bog. Här om dagen skrev Sari lite om bogvinkelns betydelse, halsens position, samt muskeln brachiosephalicus.

När vi ändå är inne och tassar på området hals, så tänkte vi fortsätta med en serie om halsen och nacken!

Vill du veta något särskilt? Vad har du upplevt för problem med hästens hals och nacke? Skriv till oss om du har önskemål, frågor, idéer 🤗

/Pernilla Brolin

VHM Roslagen och Örebro län

Comments (2)

 1. Nadja onkamo

  Svara

  Våran häst är spänd i nacke hals och när man stretchar honom åt båda sidorna knäpper det väldigt mycket i halsen, hurmassera honom för att få honom mjuk i musklerna.

  • Svara

   Hej!
   Alltid svårt att säga nåt utan att ha sett hästen men vad jag förstår på din beskrivning så är det troligtvis nackligamentet som är spänt och som liksom ”hoppar” till lite när halsen böjs, känns det som att det kan stämma?
   Nackligamentet är ett ligament som sträcker sig över hela ryggkotpelaren. Är det spänt här så hänger det i regel ihop med musklerna splenius (halsmuskel) och rhomboideus (går vid sidan av manken och sen en bit upp på halsen) som troligtvis också är spända.
   För att hjälpa din häst med detta så är det dels massage på dessa muskler, och massage över ligamentet mitt uppe på nacken, och försiktig ”morotsstrecht” mellan frambenen, jag rekommenderar dig att ta ut en massör som känner över honom och ger dig råd utefter det.
   Sen får man fundera lite på vad det är som orsakar dessa spänningar och det är också lättast att diskutera direkt med din massör, jag hoppas du känner att du fått svar på din fråga!
   /Martina

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *