Hästens hud

Hästens hud

4 april, 2018 0 av Elin

Vi är massörer, vi ska behandla hästens muskler men vi kan också en hel del annat. Något som vi måste kunna är hästens hud, en spegel av hästens inre. Vi vet alla att trots detta stora djur är den otroligt känslig och huden är förvånansvärt tunn ?.

Huden ska ju faktiskt göra en hel del för hästen, som temperaturreglering, skydda, utsöndra slaggprodukter och pigmentet avgör hästens färg. Huden har också känselreceptorer som vi kanske kan räkna ut eftersom att den känner när vi berör den. Känselreceptorerna ligger på olika djup och förmedlar information utifrån som tex. tryck, smärta, temperatur mm.

Det är viktigt för oss att känna till allt om huden eftersom att den talar väldigt ofta om hur hästen mår på insidan – tex. i sina muskler. Har man en häst som har en fin och glansig hårrem på hela kroppen förutom på något/några ställen där den blir lite ”dassig” kan det absolut vara ett täcken då dålig cirkulation i området och vi vet ju att dålig cirkulation beror på……. juste – en muskelspänning. Man kan också känna på dom här områden om fascian är väldigt stram och nästan som fastklistrad mot huden, känns nästan som när man ska dra på sig ett nummer för små jeans – att hästen har en storlek för litet skinn ? – då är det dags att göra något. Men det kan också bero på dåligt lymfflöde som är ett kvitto på att någonstans går det trögt, blir väldigt ofta vätskeansamlingar vid sadelläget, rectus abdominis, knäleden, gluteus och framför bogbladet (områdena jag nämner är av egen erfarenhet men också väldigt vanliga områden).

En häst som svettas fläckvis på ställen där den normalt inte (ska) svettas beror också ofta på muskelspänningar i just det området. Så om jag har en häst som brukar svettas tex. mitt uppe på rumpan (Gluteus) så skulle jag absolut ta mig en titt. häst med mugg

Man kan ju behandla dom här områdena lokalt ? – men problemet kommer att komma tillbaka. Man måste få till det venösa återflödet och lymfan genom hela kroppen för att de tillsammans ska kunna transportera bort slagg, det dåliga, och syrefattiga blodet för att fylla på med nytt. Och det är just precis det massage gör.

Men tillbaka lite till huden. Den drabbas ofta av hudinklämmningar från olika typer av utrustning, tryckskador av ex. sadel som kan ge talgknölar (det kanske många av oss har varit med om?), skrapsår från typ vad som helst, och olika slagskador som kan ge intermuskulär blödning eller intramuskulär blödning. Sen finns det ju en rad med hudsjukdomar.

Huden mår bra av beröring men den måste anpassas till varje individ. Samma med massagen, alla är individer och vill ha och behöver olika saker.

Jag vill i alla fall ta hand om och hjälpa så många hästar som möjligt, och en bra bieffekt av en mjuk, glad, ridbar och frisk häst är ju en glad ryttare/kusk. ??

(Bild: mugg)

Huden – En spegel av hästens inre