Hur många vet att hästmassörer finns?

Hur många vet att hästmassörer finns?

14 augusti, 2018 0 av Elin

JAG VISSTE TYP INTE ATT MASSÖRER FÖR HÄSTAR FANNS? ?
Jaha, men nu vet jag att det finns och jag är en av dom.

Allt började med att jag köpte en treåring, jobbig jävel om jag ska vara ärlig. Han kunde inte stå stilla, inte vara bunden, jobbig att hantera i alla lägen, hatade beröring, hatade att bli borstad osv. osv. Jag smutskastar honom inte alls, men det var ordentligt jobbigt. Jag skulle sitta på honom första gången, han var en ängel. Allt uppsuttet har varit en dans på rosor. Lättlärd och otroligt snäll. Men problemen kvarstod i beröringen. Efter en lång tid började Googla (som alla gör när man känner att nåt är fel) jag började läsa på olika forum och av någon anledning kom jag in på massage. (Vill säga att jag själv då gick på regelbunden massage varje månad för annars överlevde jag typ inte). Kollade Youtube, Instagram, Facebook och olika hemsidor. Började försöka göra samma sak med min häst och märkte att han tyckte det var skönt. OKEJ DET ÄR SKÖNT DET HAR VI ALLA FATTAT. Men efter att jag ändå fått upp ögonen för det så började jag känna efter lite extra varje gång jag gick TILL och FRÅN min egen massör. Innan var jag orörlig, hade ont och var obekväm, efteråt kände jag varje gång att jag kunde typ kriga mot hela världen. Så, kan jag få min häst att känna att han kan kriga mot hela världen? (Idag nej men vi är på god väg).

Jag blev typ galen, googlade allt, läste massor, provade massor osv. Jo alltså han tyckte fortfarande att det var skönt men jag märkte ingen större skillnad mer än att han blev mer harmonisk. Förstår ni, det var det ENDA men för mej var det jättemycket. Och sen, japp, då hittade jag en utbildning och jag funderade tills jag nästan blev gråhårig. Tänkte först att jag behöver ju inte ta hela utbildningen, jag ville mest lära mig mer om hästen så jag kan hjälpa min egen, ge honom bättre förutsättningar så att vi skulle kunna lyckas tillsammans, ge honom det jag kan för att få hålla sig frisk och må bra.

Jag blev fast!

Jag har som många andra där ute  inte vetat att hästmassage finns, eller vad det gör med en häst. Kanske t.o.m varit skeptiskt(?).

NU TILL DET VIKTIGA ↓

Om ni är osäkra, nästa gång ni har nackspärr, ont i ländryggen eller annan smärta – försök att göra armhävningar, situp, chins, och vrid huvudet åt sidan-framåt-bakåt-sidan även om det gör svinont och samtidigt ska någon stå bredvid med långpisk och säga att du ska göra det ändå för att det är du till för. Det är ju inte så najs? ? Men om du går till din massör (helst i förebyggande såklart innan din kropp säger nej) som ser till att fixa den här nackspärren så kommer troligtvis inte den här personen du har bredvid dej stå med långpisk nästa gång för du kommer att kunna göra det lätt som en plätt för du blir inte begränsad av din smärta. Din massör kommer säkert dessutom kunna tala om vad du ska göra och tänka på för att problemet inte ska dyka upp igen, fantastisk!

Nu börjar det låta ganska logiskt.

Det jag vill komma med allt det här är att det är helt okej att inte veta vad det är, det är helt okej att vara skeptisk, det är helt okej att tro att massörer är nåt överflöd som bara är ute och klappar hästar för pengar. Absolut ska vi tjäna pengar för det är vårt jobb, men att vi bara klappar hästar för att det är mysigt är fel. (Även om dom faktiskt tycker det också så varför inte förena nytta med nöje ?). Det är VÅRT JOBB att se till att just DIN häst mår bra och att just DU ska kunna rida den för det du vill med så lite begränsningar och smärt som möjligt. Det är helt okej allt det där, men jag vill också be dig att faktiskt ta reda på för både dig som ryttare/kusk och din häst vad massage innebär. Jag vet att hästarna tycker det är skönt och bara det är det väl värt? Ge din bästa kompis en timme av njutning, den enda kompisen du har som du faktiskt hela tiden kräver att den ska göra som DU vill och det DU säger HELA TIDEN. Tänk att det finns en alternativ behandling som inte bara ger njutning utan samtidigt förebyggande, rehabiliterande, ger kunskap, styrka, harmoni mm.

JACKPOTT säger jag. 


Jag vill samtidigt poängtera att massage är ingen magi eller trolleri och det är heller inte ett alternativ till vanlig traditionell veterinärvård. Samtidigt vill jag säga att har du en frisk häst som alltid är på topp är massage en otroligt bra behandling för att bibehålla just det.

Jag kan inte ställa mej upp och skrika HALLELUJA, men döm inte hästmassage om du inte provat. Prova först – Döm sen.


Vi har nu lagt upp en sida där vi lägger upp alla omdömen vi fått, och vi redigerar inget och vi lägger upp allt oavsett svar. Så har du aldrig provat massage till din häst rekommenderar jag dig att lite då och då gå in och läsa där. Undrar du något om massagen, vad den gör eller varför din häst skulle behöva det så är det bara att du frågar, vad som helst. Vi dömer ingen och vi svarar på allt och är allt som oftast snabba på det. Vänd dig till oss under kontakt, på Facebook eller Instagram eller till specifik massör.


Vet du t.ex. vilken muskel som kan vara påverkad om din häst inte accepterar och söker stöd i bettet? Det vet jag ?.

Rid fint och jag hoppas att vi ses där ute i stallen någonstans.

 

/Elin Hellström, Dipl. Hästmassör VHM Stockholm, Södermanland.