Karpryggen Peru

18 april, 2018 0 av Anna Bergsten

Detta är Peru, han är en väldigt stor kille på 180 cm och har en kraftig karprygg. Han är normal en häst som är ”på tårna” och visar tydligt under behandlingen vad dom är skönt och vad som är obehagligt. 

Jag har aldrig under alla år jag sysslat med hästar sett en karprygg, under de senaste veckorna har jag träffat två stycken.

Många blir avskräckta av denna typ av exteriör på hästen, som att det är självskrivet att det kan vara eller leda till problem längre fram. Men Peru upplevde jag inte hade någon smärta i sin rygg, smärta och obehag är två helt olika saker. 

Hans ägare är sadelutprovare och just detta med en korrekt sadel vet vi ju alla hur viktigt DET är oavsett häst. Och att hitta en sadel till denna typen av rygg är absolut inte helt lätt! Här kan man inte ha en sadel som ligger ”helt okej”, alltså vi vet ju hur viktigt sadeln är så förstå hur jag menar här, för den kan göra så Peru får en rygg som han har ont i. Här är det långa avstånd mellan ”helt okej” och perfekt!

Hur som hellst hade han spänningar i bland annat latissimus dorsi och longissimus dorsi, alltså hans ryggmuskulatur. Även den bakre bukmuskulaturen rectus abdomins. Han kors var stumt och när jag masserar här ser jag hur han slappnar av i sin ”bakvagn”.  Om man nu der den här hösten framför sig kan man nästan med blotta ögat koppla ihop dessa spänningar med hans exteriör – karpryggen.

Jag ska få förmånen att rida Peru och se hur han känns, om karpryggen verkligen påverkar hans sätt att röra sig både under ryttare och utan. Ingen häst är naturligtvis inte den andra lik men finns det något i hans rörelser som skiljer sig ifrån en häst med ”normal rygg”?

Både under och efter behandlingen så ställde han sig i en pisition som liknar yogans ”hunden” och frustade av välbehag. Jag som massör tar detta som kvittot på en meningsfull behandling och en nöjd häst. 

Något som jag tänkt mycket på är hur många hästar det är som är missförstådda i ridningen och hantering,deras beteende förmedlar ju något. Dem är flyktdjur, ger reaktioner på obehag och smärta för att dom är skapta så. Lyssna på era hästar, lita på vad ni ser och kom ihåg att ibland är den enkla lösningen det rätta! Tänk på det gott folk och njut av era fina djur, håll dem friska och nöjda med kärlek, analyserat grovfoder (?) och massage! ? / Anna