KNÄN!

4 juli, 2019 0 av Elin

Vad är knäproblematik? Det kan ju vara lite olika beroende på vem man frågar, och ett vanligt uttryck är svaga knän, instabila knän, kanske använder du ett utryck om knän för att den är behandlad i knät. Min första fråga då är vad är behandlat? Man lämnar hästen till en veterinär som behandlar hästen. För mig kan det vara att man blistrar ett ligament, behandlar leden, men också kanske men behandlar Biceps Femoris nedre del med muskelavslappnande. Hur som helst så har dom flesta som hållit på med hästar länge haft någon form av knäproblematik. Ett knä kan drabbas av inflammation, artrit, artros, pålagringar och patellaupphakning. När du väl har tex. en inflammation, ja, då är det veterinär som gäller men vad ska du göra för att kanske inte hamna där, eller kanske inte hamna där IGEN?

Det jag har sett vanligen hos hästar med knäproblem (om vi nu ska generalisera ordet knäproblem som alla ovanstående nämnda problem) är L3 samt C3. Dessutom ser man ganska tydligt att bärigheten är nedsatt, för vi alla som rider eller annat jobbar väl med hästens bärighet (?).

Hur som…. tex. patellaupphakning är det inre ligamentet som hakar fast i ett utskott på lårbenet. Få hästar känner smärta av patellaupphakning men det finns olika grader av detta precis som med allt annat. Alla vet att hästar kan stå och sova. För att den ska göra det (för att enkelt beskriva) så åker knäskålen upp och låser leden så hästen inte trillar omkull. Men i detta fall så är det inre ligamentet ”förslappat” och det gör att knäskålen hakar i både tid och otid. Att se när dom hakar ordentligt ser ganska läskigt ut och ser du att detta händer och hästen inte kommer loss – BACKA DEN. Sällan blir en häst halt av det och oftast drabbar det unga hästar, hästar men rakställda bakben, hästar som tränas hårt men som går plötsligt ner till noll, konvalescent mm. När du läser detta förutsätter jag att du noterar att alla hästar med mindre rörelse kan till större del riskera att få problem med just patellaupphakning. Så egentligen, att vila ifrån det funkar inte men du måste träna rätt. Skippa ridning på volt ffa i galopp, cavaletti, snö och blåbärsris. Det du ska göra är bommar på marken, varierade underlag, varierad träning, mycket raka spår i alla gångarter, RYGGA, och skritt i lätt lutning både uppåt och neråt. En sak till är att du MÅSTE se till symmetrin och styrkan i ”knämuskulaturen”. Sen symmetri och styrka gäller iof i all typ av ridning och hästhållning för hållbarhet. Många ”patellahästar” får också problem med snett bäcken och efter diagnos av veterinär så kan din terapeut hjälpa dig med den biten, du kan aldrig muskla en sne häst korrekt. Ta en titt på foder, ta hjälp av en riktigt duktig foderrådgivare (inte vem som helst utan läs på lite, detta är inget sponsrat men jag själv har god kontakt med Brogaarden och är mer än nöjd) se till att få ner socker och stärkelsenivån och inte allt för högt proteinintag. Att ställa av en häst på sommarbete juli-augusti är att be om problem så skippa gärna det också. Vid extrema fall kanske din häst inte ska gå på kraftigare bete över huvud taget. Lösdrift rekommenderar många men jag är både för och emot så den diskussionen tänker jag inte ta nu men starta gärna en om du vill. Stretcha kan man oxå göra men ta reda på vad som är bra för just en häst med nämnda problem. Min erfarenhet är att stretcha höft och hamstring och inte motsatsen är bästa effekterna (be din terapeut om hjälp). Det var en hel del om hästar med patellaupphakning och hoppas att du fått lite mer inblick i vad det är och vad det är som händer, och indrar du något vill jag inget annat än svara och hjälpa.

Sen har vi andra problem som jag nämnde i inledningen, och gemensamt för dom är oftast (jag säger oftast) samma underlag och där är jag mer emot konstant mjukt underlag, även om samma underlag oavsett vilket inte är bra för något. Finns vissa tecken på tex. inflammation och det är att bakhovarna pekar utåt, att hästen lätt får längre tår, insidan sliter mer medans utsidan flyter ut mer. Man kan också i ridningen känna att hästen lätt blir tung i fram och ”går på bogarna” som man kallar det. Man kan också känna i galoppen (svårt att förklara) att den blir lixom lite ”struttig” eller ”hoppig” åt nåt håll eller gärna byter och då främst med bak eller gör som ”kaninhopp” och det märks tydligast på böjt spår, SÅKLART. Man brukar också känna att hästen är väldigt spänd och palpationsöm på insidan av knäet samt tåsträckaren bak, samt hamstring och länd samt nacke som jag skrev i inledningen. Många hästar blir mer flyktbenägna eller väljer att slåss med exempelvis att dom börjar resa sig (hästar är flyktdjur så när smärta uppkommer måste dom antingen fly eller slåss annars kommer dom att dö, sen är alla individer så man måste ha i åtanke att alla reagerar olika). Kan också få motstånd i ryggningsmoment. Man kan också se att hela överlinjen och bärigheten försämras men man behöver inte nödvändigtvis känna så stor skillnad i själva påskjutet. Sen har vi ju lite av en klassiker: bakknä – ländrygg – bogar – sen ryker framkotorna. Har du en hopphäst tex, då kommer den troligtvis börja stanna eller regelbundet riva för den törs inte ta i för att landa pga smärta. Men den kanske kör på ändå MEN notera om den allt som oftast väljer att landa i samma galopp oavsett vilken galopp du tar hindret i. Intressant, men börja tänka på det. Återkommande inflammationer är inte bra oavsett vilken led, men pågående och återkommande överansträngning kan ge artros och pålagringar. Träning av det här instabila knäet kräver egentligen ungefär samma träning som patellahästen, för det båda har gemensamt är en svag KNÄMUSKULATUR.

Är du osäker på vad det innebär eller vill ha hjälp med symmetrin av din häst, en terapeut och bra träningstips så finns vi i stora delar av landet där vi alla har samma utbildning men på lite olika nivå samt erfarenheter. Men jag kan lova att någon av oss kommer att kunna hjälpa dig.

Så för att summera detta så är egentligen en vilande häst inte att föredra. (vill poängtera att det givetvis inte gäller en akut och pågående inflammation i en led diagnostiserad av veterinär). Rätt träning, hovar, utrustning, friskvård och ett komplett bra team kring er som ekipage gör susen för både hållbarhet, prestation, glädje och plånbok. Gemensamt är i alla fall att oftast tar bäcken och rygg stryk och även framkotor.

En liten notis i allt det här är när bakknän smärtar påverkas bäcken, rygg, bogar. Sen hals, nacke, käkled, käkmuskulatur och helt plötsligt är du i munnen. Eller kan det vara tvärt om, vad är hönan och vad är ägget? Ofta har knähästar också problem i käke och med det svårt för att hitta ett bett som passar. Hästen kanske gapar mycket, lägger huvudet mycket på sne, en tunga som vilar mer åt ena eller andra hållet, har blåmärke på lanerna osv. Men vill ni veta mer om bett får ni faktiskt fråga mej ?

Mitt tips – om ovanstående stämmer in på din häst ta hjälp. (vill tillägga att bara för att detta skulle stämma in på din häst, du blir nojig och du åker till veterinär och inget är trasigt – GRATTIS!) Ta hjälp av en veterinär, en terapeut, läs på, fråga, fråga igen, lyssna på erfarenheter och träna rätt.

Önskar er alla lycka till och ni är mer än välkomna att komma med alla frågor inputs, åsikter mm för jag är inte rädd för diskussion och ingen fråga är för dum.

Jag nås på 0768001987 om jag inte har en häst i handen så skicka sms om jag inte svarar eller mejla mej på Elin.hellstrom@varforhastmassage.se

Juste, kan ha skrivit det redan men se till att din häst har en stark knämuskulatur för du kan ju säkert räkna ut att om musklerna som ska stabilisera knäet är svaga så kommer knäet att bli instabilt och vad händer med ett instabilt knä?