Kotledsinflammationer och många frågetecken kring det!

28 mars, 2018 1 av Anna Bergsten

Varför alla dessa kotledsinflammationer?
Detta kommer att bli ett långt inlägg med mina egna erfarenheter om kotledsinflammationer

Med skador kommer sökandet på kunskap om varför, vilken eftervård/hemgångs råd får man av vetrinär, vad kan jag hitta ifrån andra som råkat ut för samma sak, skoning, foder, typ av motion osv osv. Man kan söka i all oändlighet och man får olika information ifrån alla håll. Så vad är rätt och vad är fel? Varför hamnar man i ”mellanmjölken” och inte riktigt vet vem man ska lyssna på och hur man ska hjälpa hästen på bästa sätt?

Mitt gråa sto har jag haft sedan hon var 6 år, utbildad i grunderna men det fanns en hel del att jobba med.
Det gick fort att utbilda henne, hon var lättlärd och en otroligt ödmjuk och schyst häst med ett fantastisk psyke. Hoppade som en dröm och vi hade stora planer tillsammans med tränare.
Efter 6 (!!) kotledsinflammationer så är hon nu 12 år och här står vi nu men en sprucken dröm och det som rullar i huvudet är ”vilken väg går vi nu?”

Terrängträning september 2016
Mitt fina gråa sto är taggad och bjuder fint men slår plötsligt tvärnit inför en stock oxer, vad gjorde jag för fel nu? Upprepande tvärnitar och sista hindret är 40cm och hon vägrar. Då förstår jag att något är fel, hon har ont.
2 dagar senare åker vi till klinik, halt på alla fyra och fyra dubbelsidiga kotledsinflammationer. Oj, där står jag framför veterinären med gråten i halsen och känner mig som en fruktansvärt dålig hästägare. Röntgen (enbart på benen) visar artros i vänster carpus.
Skorna åker av och hon skos på plats på kliniken.
Kortison i alla fyra ben och metacam, hem och stå på box.
Återbesök 4 veckor, bättre men inte helt bra. Spruta igen med kortison i frambenen och ny kur med metacam, promeneras till hand och sjukhage.

Slutet av oktober (6 veckor efter första besöket)
Här blir hon friskförklarad och klar att sättas igång. Det är med skräckblandad glädje jag sätter mig i sadeln och följer veterinärens hemgångsråd. Hon skos på klinik var 6:e vecka och jag känner att det får fortsätta så för att ha lite koll och närhet till vetrinär om något avvikande syns.
Hästen känns helt fantastisk, hon har svung i steget och efter ännu ett återbesök på hösten får jag grönt ljus att börja hoppa.
Vår/vinter 2017 gör jag några starter på 80-90 cm, hon känd otroligt fin!

Maj 2017
PANG två nya kotledsinflammationer!
Hon är stapplig och matt en imorgon när hon ska gå ut, fallit och har puls i båda fram. Till klinik, röntga och blodprover. Vetrinär bedömer att hon ”går som på nålar” i fram. Hon väljer att inte spruta denna gång, utan skickar mig till en större klinik där ultraljud ska göras på frambenen.
Det kommer att komma en fortsättning på detta, men jag väljer att stanna upp här och se vad som har hänt egentligen.
Varför blir det såhär? Håller inte hästen för det som jag drömmer om, vad är det jag gör för fel som åter igen står här med inflammerade framkotor?
Jag ska även säga att hennes kotledsinflammationer till en del berodde på felskoning enligt vetrinär.

Jag kunde ingenting om kotledsinflammationer innan detta, nu känns det som jag kan all information jag läst utantill!
I journalen står det följande: ”mycket gott musklad, gott allmäntillstånd”
Okej så det är alltså inte bristen på muskler som gör att detta är ett återkommande problem. Men vad är det då?
Jag beskrev min ridning för veterinären och hennes bedömning var inte att det var överbelastande för hästen. Byte av underlag, varierad träning, alltid hoppning för tränare och gått väldigt lugnt fram.

Hade jag vetat det jag vet idag, med den utbildning jag går nu, skulle jag ifrågasatt varför ingen röntgen gjordes av rygg och bakben. Beror dom återkommande kotledsinflammationerna i frambenen av kompensationer och avlastning ifrån bakbenen? Eller hennes artros i vänster framknä, har det något att göra med hennes vagt utåtroterande bakben? Eller beror det på skoningen,att vinklarna på trakterna (som var helt fel) och den felaktiga formen på hovarna har gjort att detta har varit en smygande mekanisk skada och övergått ett kronisk tillstånd?
Hundra frågetecken och fortsättning följer!