Lång och låg FRÅGETECKEN

Lång och låg FRÅGETECKEN

2 januari, 2019 0 av Elin

Med risk för ovänner så kommer nu möjligen ett känsligt ämne, iaf för vissa med det här har jag tänkt på så länge så nu kan jag inte hålla mej.

hästen lång och låg

Att rida sin häst lång och låg, i all ära verkligen men vet du att din häst verkligen jobbar rätt och vet du verkligen att du har nått det du vill med detta långa och låga? Jag tror helt ärligt inte att alla har full koll på det. Varför gör man det ens? Jo för att någon väldigt duktig person har ju sagt att det är bra? Varför är det bra? Jo för att hästen kommer upp med ryggen och ska ju då alltså jobba sin rygg. Jag säger sanning med modifikation till detta. Att klara av det här långa och låga krävs det en otroligt stark och balanserad häst och i ärlighetens namn så är väldigt få som har det har jag sett. NEJ, jag säger att du får en dålig rörlighet i länden som ger en framtung häst med väldigt slöa och dåligt aktiverade bakben med dålig bjudning. Som massör ser jag inte dålig rygg och spända bogar som nåt bra. Det ger bara svaga tappade knän och en taskig bakdel.

Bara för att testa det här väldigt noggrant idag så använde jag min egen stjärna som försökshäst (han brukar få vara det så han är van ?). Jag lägger till här att jag gör det uppsuttet, och han är väldigt van vid just det här lång och låg. Jag gör det här testet i trav (mestadels). Jag börjar ridpasset med detta långa låga. Noterar – Han har dålig bjudning, dålig balans, spårar inte korrekt och han känns väldigt tung. Då bestämmer jag mig för ganska snabbt att det här kan inte vara bra för hans kropp. Jag byter strategi, jag kortar min tygel, höjer min hand, gör övergångar, öppna och sluta, jag varierar rakt spår med böjt spår, jag gör övergångar till skritt 2 steg och snabbt upp i trav igen. Ganska så snabbt så känner jag bjudningen, jag känner hur han skjuter på, kommer under sig och jag får ett fantastiskt tryck i hans bakben. Jag gör en galoppfattning, jag kortar honom på kortsidorna och ökar på långsidorna och jag står i lätt sits. Efter en stund sätter jag mej ner, jobbar på rakt och böjt spår och känner hur galoppen blir stor och rund. Då ställer jag mig upp igen i lätt sits jag har en kort tygel och en aningen buren hand och han bara rör sej under mig, som att han bara flyger fram med stora kraftfulla språng. Hej och hå jag rider på med allt ovanstående.

Jag avslutar mitt pass med att nästan länga tygeln helt, jag travar och rider lätt och han går som en klocka, lång och låg, jag känner hur ryggen jobbar, hur hans bakben jobbar och hur han stretchar ut hela sin kropp I BALANS. Jag använder alltså det här för att han ska få sträcka ut sin kropp och låta rörelsen gå genom honom bakifrån och fram som ett avslut på ett riktigt bra ridpass.

Där har ni det! Att rida sin häst lång och låg är rena skiten. När en sådan stor del av hela hästens vikt redan vilar på framdelen så kan vi inte rida den endast lång och låg för den kommer aldrig klara av att bära sig och i balans och du måste ge plats åt bakbenen, det gör du inte lång och låg. Jag säger bara hejdå bogled, hejdå framkotor, hejdå armbågar och hejdå rolig ridning .

Allt det här gäller ju även tömkörning och longering. Det som händer när hästen inte klarar av detta är att den ”släpper bakbenen” den ”går på bogarna” och den kommer bli stilla i sin ländrygg. Jag säger bara problem med det. Men att gå i en för hög ”form” utan styrka är ju självklart inte heller bra, men allt handlar om en styrka, balans och såklart en kunskap från våran sida. Ett tips, gör detta från marken. Kolla vad som händer när ni gör det jag beskrivit ovan. Men detta funkar ju bara om du kan se eller känna när hästen arbetar rätt. Vet du verkligen det?

Vi massörer är duktiga på muskler, vi vet vilken muskel som gör vad, hur vi ska träna den och hur det ska se ut när hästen tränar rätt.

Vet du inte? Ta hjälp av din tränare, massör, equifysioterapeut eller liknande. Det kan göra under, jag lovar.

Lång och låg i all ära, när du vet vad du håller på med. MEN, jag vill lägga till här att när du ska starta ditt ridpass skritta fram och av på låååååång tygel gärna från marken, det stretchar multifiderna.

Jag är för alla åsikter ni har, oavsett om ni håller med mej eller inte. Jag kan inte allt, jag är inte bäst men jag är bra på det jag gör. Men jag är också ödmjuk och vill lyssna på vad ni har att komma med. Dela med dina vänner så kan vi få en bra diskussion i ämnet och kan föra det vidare till fler frågor som ger mer kunskap.

Kom ihåg, allt för den största atleten – Hästen ❤️