Låst SI-led, ett problem som nog många hört talas om

6 april, 2018 0 av Sari Tiittanen

När ett av våra ston började dra ena bakbenet efter sig, efter ett travlopp blev vi rekommenderade att kontakta en equiterapeut/kriopraktor.  Hästen var inte annars halt, förutom efter lopp. Equiterapeuten sa ”låst SI-led” och manipulerade den, samt skrev ut antiinflammatoriskt då hon även är veterinär. Efter medicinkuren slut började hästen sparka efter oss om vi tog henne på baken. Hon hade alltså en inflammation i korsryggen som blev värre av behandlingen. Efter två veterinärbehandlingar och 6 månaders aktiv vila kunde vi sakta började bygga upp henne inför lopp igen. Drygt ett år senare var hon tillbaka på ovalen.

Det var startskottet för mitt intresse att hjälpa hästarna att må bättre. Vår häst mår bra idag, men det kräver att jag håller muskulaturen mjuk och fin, samt att vi fortsätter att stärka rygg och bakdelen.

Det vanligaste problemet i hästens korsrygg är muskelkramper. Alla muskler fäster i leder och ledernas rörlighet begränsas av korta och spända muskler. Muskelspänningar är ju syrebrist och det ger hästen smärta som i sin tur ger rörelsestörningar. Spända muskler orsakar en sämre blodgenomströmning vilket, som orsakar en ökad mängd mjölksyra, som om det ligger kvar i hästens muskulatur kan orsaka inflammationer.

Tecken på problem i korsryggen är t.ex. att hästen drar ett bakben efter sig, tar kortare steg med ett bakben, presterar sämre än normalt, har svårigheter vid galoppfattning, korsgalopp.

Som hästmassör vet jag att

  • SI-lederna är placerade mellan sacrum (korsbenet) och ileum ( bäckenet)
  • SI-leden är INTE en synovial led, den har varken ledkapsel eller ledvätska.
  • SI-leden hålls ihop av kraftiga ligament och har en väldigt liten rörlighet, ca 2%.
  • Leden ligger djupt ner, ca 1 dm under huden, hästens gluteusmuskulatur ligger över SI-lederna.
  • Det går alltså inte att känna SI-leden

Kan då en hästmassör göra något?

Ja, för alla låsningar beror på muskelkramper. Genom massage ökar cirkulationen och hästens muskler släpper spänningarna, blodcirkulationen ökar! Vid problem med SI-leden är det viktigt att hästen har ”aktiv” vila för att bibehålla sin muskulatur.

Har problemen pågått en längre tid kan det vara en muskelinflammation eller är det ett återkommande problem bör du kontakta en veterinär för utredning. Efter eventuell behandling kan du ta hjälp av en hästmassör för att bygga upp hållbarheten.