Vad är det som lyfter hoven från marken?

Vad är det som lyfter hoven från marken?

25 mars, 2018 0 av Elin

Ja precis, vad är det som lyfter hoven från marken? Vad är det för något som får hästen i rörelse? Vad är det som får hästen i fortsatt rörelse? Vad är det som böjer leden?

MUSKLER!

Det är vi ju alla med på nu, att det är ju muskeln som startar rörelsen framåt med Illiacus som är en av hästen höftböjare. Där startar själva rörelsen. Sen jobbar ju benens sträckare och böjare för att då sträcka och böja olika leder, hästens stora motor Gluteus måste arbeta för att skjuta på, som arbetar tillsammans med ryggmuskulaturen som transformerar rörelsen vidare framåt och sen går allt vidare, om och om igen.

Det här känns ju rätt basic och det här förstår dom allra flesta utan att man kanske tänker på det dagligen. MEN vad händer om hästen har fått någon form av rörelsestörning, har kanske svårt att fatta en galopp, har kanske svårt att hålla en galopp, kanske tycker att det är svårt att gå i en nedförsbacke, skjuter in en bog på volten eller alltid river ett hinder med höger bakben? Alla har vi väl tänkt att varför sitter inte dom där galoppombytena rent? Jag vet ju att hästen kan. Eller varför river alltid min häst sista hindret i en trekombination? Jo, mycket av detta kan bero på…… vänta nu…..

MUSKLER!

Om hästen har en muskelspänning, för det vet vi ju alla vad det är för något(?) ? så är det ganska självklart att problem uppstår. Vad gör vi då? Vi ser till att hästen inte har dom här muskelspänningarna (som är ett kvitto på syrebrist). Dels kan vi ju hjälpa hästen med dom här problemen så det igen kan prestera under oss ryttare eller framför vagnen, samtidigt som vi kan förebygga så eventuella skador kanske inte uppstår med massage, och det är så mycket mer än vad det låter så testa får ni se. Visste du att en mjuk och frisk fascia minskar ju faktiskt t.ex muskelsträckning, och det vill väl ingen ha? Varken jag eller min häst vill det i alla fall.

nya skor på brunmåla

På bilden ser ni min häst nyskodd på Brunmåla där vi kämpat med riktigt dåliga hovar och med en
diagnos Patellaupphakning. Hade jag tidigare vetat vad jag vet idag hade allt det här tagit myyyyyyycket kortare tid och det hade kunnat hjälpa honom enormt betydligt tidigare både med rätt beslag, träning och muskler. Så ett tips från mej – håll koll på hovarna också!

Juste, idag fick vi svar på teoriprovet och det gick såååååå himla bra! VG – så steget till att bli Diplomerad Hästmassör blev idag väldigt mycket närmare!

Ha bästa veckoavslut och ladda för nästa, såklart med massor av massage av våran största atlet HÄSTEN ❤?

Kom ihåg, ingen alternativ behandling är ett alternativ till en traditionell veterinärbehandling!