Lymfan, Ett bortglömt system 2

6 december, 2019 0 av Elin

I Juli i år skrev jag om lymfan, ett bortglömt system. Men börjar vi kanske få upp ögonen för det äntligen?

Jag har givetvis vetat länge vad det är, vad det gör och varför det är viktigt. Det vet jag för att jag använder det varje dag på ALLA hästar jag är ute och behandlar. I stort sett spelar det ingen roll i vilket syfte jag behandlar hästen, lymfmassagen finns alltid med mej i mina behandlingar.

MEN… jag pratar sällan med ägaren/ryttaren om det, troligtvis av den anledningen at det inte är hård behandling, eller djup, eller låter, eller har en maskin, eller knakar och brakar(?). Fungerar det inte då eller varför finns inte intresset för denna underbara lymfmassage? Vad vet jag hur folk tänker ?, men jag vet att jag gör skillnad och jag vet att hästen mår både bra och bättre av det, behöver egentligen inte säga mer. Men vill nu lyfta det lite, som en påminnelse och kanske få någon mer att bli intresserad iallafall.

Innan jag går in på ämnet mer får du gärna uppdatera dig lite i mitt tidigare inlägg här>> https://varforhastmassage.se/lymfan-ett-bortglomt-system/

Så varför tar jag upp det här lymfsystemet igen? Jo, sedan maj/juni någon gång så har jag jobbat med flertalet hästar med nästan enbart lymfmassage (med betoning på nästan) pga skador. Några av dessa har fått lymfmassage som hemgångsråd från veterinär vilket jag tycker är superkul – och vem kontaktar man då? Mej såklart ?! Resultaten har varit långt över förväntat på några av dom, medans några av dom är egentligen enbart underhåll för ett fungerande lymfsystem för hästar med tex. lymfangit (läs om lymfangit https://evidensia.se/djurvardguiden/lymfangit-hast/). Veterinärer och hovslagare har påpekat att läkning har gått så mycket fortare än förväntat. Ibland känns det som magi, men det är det inte. Mer nyfiken, hör av dej.

Lymfmassage är INTE magi utan det är en del av alla komponenter som krävs för att tex. påskynda läkning vid skada. Det är alla involverade och inte minst hästägaren som är otroligt viktig i dom här situationerna. Jobba tillsammans med veterinär, hovslagare, tränare, terapeut, ryttare och hästägare – då uppnår du det absolut snabbaste och bästa resultatet. Men jag kan säga att min del i detta är otroligt stor.

❤️ Den här typen av massage, det krävs ett lugn, en mjukhet, respekt för individen och kunskap. Egentligen som det alltid ska vara när vi både jobbar och hanterar djur. ❤️

Men hur kan lymfmassage hjälpa och varför är detta bortglömda system så viktigt?
Lymfan är ett av kroppens cirkulationssystem, det deltar i kroppens försvar mot bla. bakterier och virus. Ett avlopp som ska rena och städa upp. Vad händer om ett avlopp får stopp? Det blir väl inte så bra? Med hjälp av massage, rätt foder (prata med en foderrådgivare), rätt träning och återhämtning kan du optimera lymfsystemets funktion. Detta gäller givetvis oss människor också. Lymfmassagens främsta syfte är att stimulera, starta och öka hastigheten i systemet. Överskottsvätskan transporteras och renas för att sedan lämna kroppen som svett och urin. Stagnationer i systemet kan bero på tex. ärrbildningar, stillastående/för lite rörelse och motion, skador och stress.

Snälla, glöm inte bort lymfsystemet.
Vill du veta mer, har någon fråga eller vill boka tid med någon av oss så tveka inte att höra av dig. Du kontaktar oss här via hemsidan, Instagram eller Facebook.

VIKTIGT – Ge alltid din häst möjlighet till att dricka vatten och plats/tid att kissa efter massage.

Ha en superfin helg, och glöm inte att ta hand om vår största atlet – HÄSTEN. ❤️ /Elin Hellström, VHM Stockholm och Södermanland