Lymfan, ett bortglömt system?

Lymfan, ett bortglömt system?

20 juli, 2019 0 av Elin

Hur många vet hur lymfsystemet fungerar, vad det gör och vad det är bra för? Hur många vet ens att det finns något som heter så och att det ens finns?

Det första vi behöver veta är just att det finns, nästa steg är att veta vad det gör. Enkelt förklarat så ligger det parallellt med venerna och det fungerar som kroppens både avlopp och reningsverk och med det också kroppen immunförsvar. För att få starka och smidiga muskler och en frisk kropp gäller det att lymfsystemet fungerar som det ska. Ett bra lymfsystem renar fascian och med det hjälper det jag nämnde precis.

Det vi stoppar i oss och hästen används av cellerna, det som cellen använt blir slaggprodukter och avlägsnas med lymfsystemet. Lymfsystemet tar också bort en del vattnet som hjärtat pumpat ut.

Så hur kan man egentligen hjälpa sin häst till ett bättre och mindre trögt lymfsystem? Rykta! Tillbaka till gamla skolan, när man började på ridskolan och man fick lära sig att man måste rykta hästen. Det är ett mycket bra sätt att hjälpa hästen med sitt lymfsystem (bonus är att den blir lite extra ren och snygg också). Sen finns det faktiskt något som heter lymfmassage som vi alla på VHM har lärt oss och vi vill mer än gärna dela med oss. Det är faktiskt en relativt enkel massage som man man lägga in i sin dagliga rutin som heller inte behöver ta lång tid. Man behöver inte hålla på i timmar varje dag, det lilla gör mer än inget.

Känner du att din häst känns stel, orkeslös, har skada eller mindre motion, står långa stunder på box, eller transporteras ofta? Då bör du ha koll på det här lymfsystemet och det viktiga med det. Kontakta någon av oss så hjälper vi dig och din häst.

Vem vill inte att sin bästa och presterande vän ska ha starka och smidiga muskler?

Allt för vår största atlet HÄSTEN

Trevlig helg!
/Elin Hellström, VHM Stockholm och Södermanland