Massage och ryggsmärta

Massage och ryggsmärta

24 juni, 2018 0 av Pernilla Brolin

Ryggsmärtor är vanligt hos oss människor. Det har också uppmärksammats allt mer hos häst de senaste åren. Ryggsmärta hos häst kan ha många anledningar. En illasittande sadel, hälta från ett eller flera ben, olämplig träning, ryttarproblem, kissing spines, facettledsartros, och så vidare. 

Om din häst har ryggproblem är det viktigt att ta reda på vad orsaken är. Symptom kan exempelvis vara en underutvecklad ryggmuskulatur, ömhet i hud och muskler, har ridbarhetsproblem t ex rusar eller stannar på hinder, kastar med huvudet, ovilja att gå fram, svårigheter att stå stilla vid uppsittning.

Utan att hitta anledningen till ryggsmärtan kan problemet inte åtgärdas. Precis som att det finns olika orsaker och symptom, finns inte heller bara en lösning. Är sadeln ett problem måste du byta sadel eller sluta rida, är hästen halt måste hältan behandlas, är ryttaren problemet – ja då behöver ryttaren utbildas, tränas eller bytas ut. Det finns ingen quickfix för ryggproblem.

När orsaken till problemet är konstaterat och åtgärdat, så tenderar den muskulära biten av problemet kvar. Nämligen kompensationerna. Kompensationer kan komma i form av spända, ömma och korta muskler. De kan ändra ett rörelsemönster, mönster är svåra att bryta.

I studier gjorda på människa har massage visat på god effekt vid subakut smärta från ländryggen. Ingen liknande studie finns på häst (hallå forskarkompisar, eska pengar för att göra en studie, vi väntar). 

”Cochrane Collaboration Back Review has concluded that the use of massage might benefit patients with subacute and chronic nonspecific low back pain, especially when the massage is combined with patient education and exercise prescription”


Effekten av massage har varit god. Men den har varit som bäst tillsammans med ett anpassat tränings- och stretchningsprogram, för att stärka och sträcka ut rätt muskler. En massör är inte bara en person som utför massage. En massör är också en person som har god kunskap om hästens anatomi, musklernas funktion och därmed också hur en häst kan tränas på ett sunt och hållbart sätt. Så bli inte förvånad om du av oss blir rekommenderad att åka till veterinär, rida för instruktör, att undvika vissa övningar eller underlag, att ta kontakt med en duktig sadelmakare etc. 
Massagen kan göra ett ryggproblem bättre, men tillsammans kan vi lösa problemet! 

Som Marina Axelson-Callum säger ”Vad är det som lyfter hoven från marken? Leder och skelett har ingen rörlighet utan muskler”. Musklerna kan berätta så mycket för oss massörer. Hästen kan inte prata, men det kan musklerna. Allt påverkar hästens muskler och hästens muskler påverkar allt!

Väl mött. Ta hand om er och era fyrbenta!