med intresse för häst och människa

31 augusti, 2018 0 av Pernilla Brolin

Jag tänker att hästar och människor inte är så olika, vi är alla resultatet av arv och miljö. Hur har vi uppfostrats, vad har vi varit med om, vilka är våra föräldrar, hur har vi tränat, hur har vi ätit. Vi är alla produkten av vår historia.

Jag har ett spretigt CV. Men arbetar i mångt och mycket med omsorg. Att förstå, utreda, hitta rätt behandling och bemötande. Jag är socionom och hästmassör. Därav ett intresse för både knopp och kropp, hos både fyrbenta och tvåbenta.

Alla individer har olika behov av stöd för att utvecklas. Oavsett våra förutsättningar så är den största faktorn för att hålla sig frisk är hur vi tar hand om våra kroppar, hjärnor och själar.

Att prata om arv och miljö kanske inte är något att höja ögonbrynen åt. Men att prata om exteriör hos människor kanske låter konstigt. Det är det inte. Precis som hos hästar så har vi olika begränsningar beroende av våra exteriöra förutsättningar.

Men ibland verkar vi ha svårt att förstå våra hästars exteriöra begränsningar, trots att vi har lätt att förstå och känna av våra egna. Även om det framförallt verkar vara på marken och avsutten träning, i sadeln verkar vi tro att de där begränsningarna inte spelar så stor roll.

Man ska inte sätta mänskliga känslor på hästen, sägs det. Men ibland tror jag att det kan vara en hjälp att fundera kring sig själv för att förstå hästens förutsättningar. Hur skulle du reagera om du var rädd och fick skäll? Hur skulle du reagera om någon ville få dig att lyfta alldeles för tungt, spinga alldeles för långt?

Hästar är inte dumma. De vill, precis som vi, kommunicera.

Ryggproblem är ett typexempel på problem som kan göra att rörelser och livet i stort känns plågsamt. Hos alla ryggradsdjur. Vid ryggproblem kan hästen tydligt säga stopp! Intressant nog har hästar och människor med ryggproblem ofta gemensamma nämnare. Ryggsmärta exempelvis kan bero på muskelsvaghet, dålig hållning, mag och tarmproblem, problem med diskar, ligament och inflammation i facettleder, artros. Hästar kan också ha kissing spines, ett problem som vi människor inte kan få – eftersom vi inte har några taggutskott på våra ryggkotor.

De flesta ryggproblem är dock (you guessed it) muskulära.

Men kommer problemet alltid från ryggen? Svaret är nej. Muskulära problem i ryggen påverkas allt som oftast av yttre faktorer så som sadel, ryttare och träning. Eller av andra problem i hästens kropp, allt som oftast från benen. Hästar med mycket nerv har också en tendens att dra på sig fler muskulära spänningar och tycks därmed också mer benägna att utveckla ryggproblem.

Jag vet att vi tjatar och tjatar, om det där med helheten. Men det är så otroligt viktigt. Och eftersom det faller sig så att vi i mångt och mycket bestämmer över våra hästars vardag – behöver vi också fundera mycket över oss själva.

För alla vill vi hjälpa våra hästar till att må bra, att vi ska kunna ha kul tillsammans, kanske vill vi åstadkomma något särskilt – prestera.
Musklerna kan berätta mycket om hur hästen mår – mentalt och fysiskt. På in- och utsida.