Min häst har blivit en Berörings-Junkie

Min häst har blivit en Berörings-Junkie

27 mars, 2018 0 av Elin

Ja, alltså det där med skomakarens barn… Jag kan säga att en stor anledning till att jag började fundera på det här med att utbilda mig till massör på häst har jag min egen häst ”Ior” att tacka. För snart ett år sedan så diagnostiserades han med Patellaupphakning och jag kommer säkert att skriva massor om det och våran resa från diagnosen med ALLT vad det har inneburit. Men lite kortfattat så är det med facit i hand så hade jag kunnat gjort så mycket annorlunda och hjälpt honom så mycket mer både efter diagnosen men också redan när dom första symtomen dök upp. Idag har jag så mycket mer koll, en kunskap och erfarenhet jag önskade att alla med ”patellahästar” skulle ha.

Men, åter till rubriken. Mitt köp av Ior var lustig även den och vi har haft en krokig tid tillsammans menvarför hästmassage ior han har gett mej otroligt mycket, men en av dom stora problemen jag har haft genomgående och det är att han har hatat ALL form av beröring. Han kan inte stå still, han vill inte att jag tar i honom, han vill inte bli borstad, jobbigt när jag tar i benen (och idag vet jag varför han är skitjobbig att lyfta frambenen) och massor med annat. När jag startade den här utbildningen så trodde jag att det här kommer jag ALDRIG att kunna göra med min häst, jag kommer ALDRIG att kunna ta honom mellan frambenen, på magen, bogen och mellan bakbenen. Jag komme ALDRIG att få honom att slappna av… osv. osv…

Nu ska jag berätta en sak, min häst har blivit en berörings-junkie. En häst som helt enkelt älskar min beröring, som älskar massagen! Idag var det hans tur att få massage. Ställer honom på gången och fast att det är spring i stallet så bara står han där, han börjar gäspa och sänker huvudet redan när jag är vid bogen och jobbar. Jag får ta på honom överallt, till och med i ljumsken, under svansen och runt skapet. ALDRIG i hela mitt liv trodde jag att det skulle gå. Jag får massera honom runt hans dåliga knä, på alla benen och ÖVERALLT! Så här har han blivit, och det är inte bara en engångsföreteelse. Så här är han numera. Han gillar fortfarande inte hårda borstar och snabba drag men det är betydligt bättre, och mina händer fungerar, så där jag fortfarande inte kan borsta använder jag i stället mina händer.

Förstår ni hur mycket man kan göra med sina händer?!?

När jag är färdig och ska ställa honom i boxen, tar av grimman, så bara sänker han huvudet mot mej, han vill vara med mej och han ger mej så himla mycket. Tidigare var han bara sur och ville ingenting. Så, jag tror nu att han verkligen tycker om det jag gör och vi har fått ett band till varandra som vi inte tidigare har haft på alla våra tre år tillsammans. Dessutom så mår han troligtvis betydligt bättre i kroppen som gör att det faktiskt är lättare för honom att må bra och ge mer av sig själv.

Min häst är alltså en berörings-junkie! ?

Så för alla er som framförallt har en häst med stående problem finns oftast en förklaring till beteendet. Oavsett om det är rent mekaniskt som i mitt fall, eller om det sitter i huvudet – jag tror och nästan vet att det går att lösa med beröring. Massagen ger beröring, det gör inte en apparat.