Muskelskador

4 oktober, 2018 0 av Pernilla Brolin

Vad kan hända med korta, stumma, trötta muskler? Jag tror inte att jag har varit uppmärksam på detta tidigare i livet och tänker därför att det kan vara så att folk generellt sett inte har tankarna på muskelskador.

En muskel kan få en ruptur, det vill säga en slags bristning. Bristning kan orsaka en mindre skada i muskeln, eller att muskeln går helt av. En muskel kan också ruptera från sitt fäste.

De flesta rupturerna sker i hästens bakkärra, eller på adducerande muskler (muskler som håller in benen, känsliga för fläkskador) . De jag sett mest av är gluteus och semitendinosus.

Gluteus – blå, semitendinosus – rosa

En ruptur sker oftast i en snabb övergång från koncentrisk till excentrisk muskel aktion. Men kan även vara resultatet av upprepade, ensidiga rörelser eller vid normal belastning om muskeln är försvagad.

Försvagad är en muskel som tidigare pressats för hårt, eller som är för spänd.

En ruptur ger smärta och gör att muskeln förlorar kraft. Symptomen kan vara ett dåligt driv, kortare steg eller hälta. När en muskel brustit blir det ofta en lokal svullnad över området. Efter sig lämnar rupturen en grop. En ruptur behöver läka ut av sig själv och går inte att ”spruta bort” . Muskler behöver tid, korrekt träning och omsorg för att få och behålla styrka och elasticitet.

Rehabilitering efter ruptur kan vara allt från någon vecka till flera månader  beroende på omfattningen. Det är viktigt att inte pressa hästen för hårt, även om symptomen försvunnit  eftersom det finns risk för nya rupturer.

Så förutom att ensidigt arbete och spända, stela hästar ökar risken för ledinflammationer och senskador, ökar det också risken för skador på muskeln.

Nu är det höst och kanske börjar redan hagarna bli leriga? Semitendinosus gillar inte leriga hagar. Ta extra god hand om muskeln under höst och vinter, så kan du undvika problem.

Vill du ha hjälp att utvärdera din hästs muskler? Kontakta en massör!