Patellahäst

Patellahäst

26 april, 2018 0 av Elin

Ja, då kommer vi lite till det här med patellaupphakningar. Som jag nämnt tidigare så är min häst en av många med detta problem. Patella är hästens knäskål och sitter då på bakknät, den sitter på sin plats med 3 ligament. Knäskålen kan ”haka” ”att det låser sig” och hästen står med helt utsträckt ben. Oftast kommer dom loss själva men ibland kan dom behöva lite hjälp, att backa hästen brukar hjälpa. Men sen finns det faktiskt dom som har patellaupphakning som inte utspelar sig så himla mycket, det gör att det ofta kan vara svårt att ställa en diagnos. Smärta framkommer inte vid ex. böjprov som vid ledsmärta. Det är det inre ligamentet som hakar i lårbensutskott som gör att patella hakar upp sig.

Många gånger drabbas yngre omusklade, tunna hästar, även hästar med väldigt rakställda bakben. Andra drabbas också, det är svårt att fastställa exakt men nämna ligger ofta mer i risk. En häst med patellaupphakning ska röra på sig så mycket som möjligt, jag kan tycka att en sådan häst ska ha lång utevistelse på dagen i stora hagar och med kompisar som gör att den får hålla igång mer. En skada som ger den boxvila vill man absolut inte ha. Vi vet ju nu att med regelbunden massage så minskar risken för väldigt många skador – som t.ex sträckningar, kotledsinflammationer mm.

Fortsättning följer….

Men som med alla bakknän med diverse problem finns ju såklart ett kompensationsmönster, alltså andra delar av kroppen som får ta en ”smäll” och hjälpa det här knät. Här kommer det….. RYGGEN! Som jag skrev så har min häst patellaupphakning, man säger att hästar som har det får det på båda bak men jag märker bara av vänster, i alla fall synbart men rent muskulärt så märker jag av båda men vänster betydligt mer. Okej, ryggen var det och jag kan påstå ländryggen. På ”Ior” så har han otroligt dålig rörlighet i ryggen, han har svårt att sätta under bakbenen och jobba där man vill att sin häst ska jobba. Han är expert på att komma undan arbete och jag får stora utmaningar. Eftersom att jag för en tid sen inte visste allt jag vet nu så åkte jag ju såklart till veterinär för han hade ju ont i ryggen. Ryggen behandlas……. ? (jag vill också säga att jag har röntgat både ben och rygg). Jaha, ingen säger till mig vid hans första problem att ”Du bör träna din häst såhär, och du bör ha kontakt med tex. en massör för att hålla hans rygg i bra form så du senare inte får problem med den också”. osv… osv… Ne min rekommendation jag fick var ett träningsprogram som inte alls passade honom. Det gav honom smärta i ryggen med dålig rörlighet och en faschia som typ är fastklistrad i huden.

Idag har jag ändrat hans träning och kan bara se upphakningar väääääldigt sällan, förut kom dom varje gång han stod stilla. Jag kommer skriva om hela träningsresan senare. 

Men nu när vi är helt igång igen i alla gångarter (snart ska det bli några små skutt igen) så vill jag ge honom och mej ALLA förutsättningar i värden för att lyckas. Med det innebär såklart rätt träning, regelbunden massage och stretch, men nu ska ni få höra!!!

IDAG KOMMER SADELMAKAREN UT – JAG SKA KÖPA NY SADEL!
Jag har aldrig i hela mitt liv köpt en helt ny sadel, men nu är det dags, det är jag och Ior värda! I denna djungel har jag valt att ta ut sadelmakare Mia Sunnman. Jag ska titta på en Amerigo hoppsadel – har ingen som helst erfarenhet om dom, har aldrig ridit i någon så det ska bli så himla spännande. Jag hoppas för allt i världen att jag och Ior blir supernöjda för då blir det sadelköp idag. Kommer med en liten rapport senare. Mia kan ni läsa om här Mia Sunnman

bianca och bigless

På bilden är min dotter med Ior på deras första Pay and Jump tillsammans ❤

Rid fint!

/Elin