Problem från kastrationsärr

Idag vill jag lyfta ett ganska okänt problem som många hästar lider av, problem från sina kastrationsärr. Jag kom i kontakt med detta för första gången i våras när jag träffade på en ung lovande häst som hade problem med hältor, den fantastiska ägaren tog verkligen tag i problemet och till slut träffade hon en mycket kunnig person som misstänkte problem från ärret efter kastrationen. Ägaren började massera ärret och körde biolight regelbundet, nu är hästen helt hältfri och har en betydligt bättre bakbensaktion!

Sen dess har jag läst på en hel del om detta, tänk om många hästar tas bort på grund av hältor eller lynnesproblem för att man inte hittar grundorsaken?
Det som händer är att sädesledaren kan växa fast i ärret och då orsaka smärta, även nervsmärta kan uppstå. Vanliga symtom är t.ex. beteendestörningar, ryggont, hältor.
Speciellt om hästen haft en infektion efter kastreringen så är risken för problem större.
Man ska tänka på att detta även kan vara problem många år efter kastrering, helt enkelt för att man inte upptäckt problemet tidigare.

Vad ska man då göra om man misstänker problem härifrån?
Det man kan göra själv är att massera och dra i ärret dagligen, i vissa fall räcker detta långt, man kan även köra med biolight och jag har även hört att MSM gel från aloe vera ska hjälpa. I vissa fall behövs det att en klinik går in och öppnar upp och rensar ärret.

I tidningen ridsport kan man läsa om en svensk studie från SLU på det här. Vid nervrester bildas något som heter neurom, som är en godartad tumör av nervceller och nervtrådar, man tittade på 20 döda valacker av de hade 13 av hästarna neurom, hos 8 var det till och med dubbelsidig neurom.
Man vet från människosidan att inflammation och rörelser är faktorer som kan orsaka smärtsamma neurom.

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *