Serratus Thoracis

12 augusti, 2019 0 av Elin
M. Serratus Thoracis

Näst ut är Serratus Thorasis. Den går egentligen både framför bogbladet (men då som Serratus Cervicis). Men här tar jag upp den bakre delen av muskeln – alltså Thoracis. Som ni ser på bilden så fäster den i bogbladet och revbenen.

Den här muskeln understödjer bröstkorgen och vid rörelse så drar den bogbladet neråt/bakåt, med det roterar den bogleden uppåt/framåt. Eftersom att hästen inte hr nyckelben som håller frambenet på plats så har den muskler, en av dom som har en viktig funktion i just detta är Serratus Thoracis. Den är också viktig för stötdämpning.

Har du en häst som ofta reagerar när du ska sadla eller dra åt sadelgjorden? Då kan den här muskeln vara en del av orsaken. Om du tittar på bilden, om du har en dåligt anpassad sadel där bomspetsen trycker precis bakom bogbladet så skapas ett tryck på övre delen av Serratus Thoracis – inte bra. Den brukar då kunna bli väldigt stor och se ”svullen” ut. Man önskar den här ganska muskeln ganska ”platt” och givetvis elastisk.

Vid problem med den här muskeln kan hästen kännas lite stelbent, svårt för att länga steget, kan upplevas som allmänt sämre bjudning och man kan få känslan av att man hela tiden flyttas över på ena sidan (förutsatt att man vet att man själv inte är sne eller rider snett), och givetvis det som nämndes ovan – reaktion vid sadel/sadelgjord.

Ha en fin vecka.
Elin Hellström, VHM Stockholm och Södermanland.