Skritt, positiv träning!

Skritt, positiv träning!

14 mars, 2019 1 av Sari Tiittanen

Ni har säkert hört det många gånger, skritt är en underskattad träningsform… Tänkte dela med mig av vad som kan hända när man skrittar sina hästar för hand.

Anledningen till att vi började skritta våra travare för hand är kylan. Vi haft en väldigt kall vinter, vecka ut och vecka in med mer än -25 grader. Att köra häst i 30 gradig kyla är ingen höjdare och mörkt är det ju med i december och januari.

Så vi började skritta hästarna för hand 3-5 gånger i veckan, 1 timme per gång. Hästarna får röra på sig och vi håller värmen. När vädret tillåtit har vi kört först och sen skrittat för hand efter körningen ca 25-30 minuter.

Hästen med ryggproblem brukar vara stel i ryggen och har ett kort baksteget. Hon masseras 1-2 gånger i veckan, beroende på hur mycket hon tränar och känns oftast stelare än de andra hästarna längs med ryggmusklerna. Hon är nu mjuk och spänstig hela vägen från nacken ner till svansroten. Kliver på med långa spänstiga steg och mer harmonisk än vad hon någonsin varit, är jämn och fin i travet när hon tränar.

Vilket positivt resultat!

Vad är det då som händer i ryggen när vi skrittar för hand eller med lång tygel? Jo, kommer vi åt multifidus musklerna som ansvarar för ryggradens rotation. Det går inte att känna multifidus musklerna med händerna, de sitter för djupt ner. Vi kan även hjälpa till att lösgöra dem genom gungande rörelser läns med ryggraden.

Bonus, bra miljöträning, bra relationsträning och vi får motion samtidigt!