Sneda hästar och andra problem

Sneda hästar och andra problem

18 april, 2018 0 av Pernilla Brolin

obliques externus abdominisHär sitter jag efter en kväll i stallet. Idag är det min egen 17 åriga ”farbror” som fått sig en behandling. Melwin, som han heter, är egentligen min grannes häst. Men har sedan ett år tillbaka varit under min omsorg. Herrn har enligt ägare/uppfödare ”alltid” tenderat att vara lite sned i bålen, vilket också påverkat i princip hela kroppen. Med hjälp av allt jag lärt mig hittills så har han, till min stora förtjusning, blivit helt rak! Det är nu man ångrar att man inte tagit några före-bilder att visa upp. Melwin har lärt mig vikten av en spänstig och jämn bukmuskulatur. Den muskel som Melwin fortfarande har lite problem med är obliquus externus abdominis. Denna bukmuskel har som funktion att böja bålen åt sidan. Spänningar i obliquus externus ger problem i sidförande rörelser åt motsatt håll och kan ge en ”vaggande” rörelse i höften.

Det fantastiska med att massera hästar är att man som massör kan se snabba resultat, även om långvariga problem så klart tar längre tid att komma till rätta med. Massagen är också ett utmärkt sätt att hålla koll på hästens hälsotillstånd. ”Om jag bara hade upptäckt det i tid. Hade jag kunnat förebygga den skadan? Hur blev det så här?” – Frågor som alla hästägare ställs inför när vi står där med en halt- eller på annat sätt skadad häst.

Ett problem kan komma plötsligt eller smygande. Det här med muskler är så mycket mer än man kan föreställa sig. När de fungerar bra så hjälper de rörelsen, när det finns muskulära problem så hindrar det rörelsen. Det kanske säger sig själv att ett felaktigt rörelsemönster skapar fler problem, Till slut kanske en ledhälta. Muskelspänningar kan också avslöja andra problem i hästens kropp och som hos oss människor så leder det ena till det andra – plötsligt kompenserar vi med andra kroppsdelar för att avlasta det som inte fungerar optimalt.

När man börjar förkovra sig i hästens anatomi och allt därtill så blir man tillslut lite, lite galen. Man inser också hur lite man egentligen vet. Det här är bara början på en livslång resa för att lära sig mer. Kul att ni vill följa med via bloggen!

/Pernilla