Stackars hästsverige

21 februari, 2019 0 av Elin

Smittorna som cirkulerar i landets alla delar är förskräckliga, jag tycker otroligt synd om alla drabbade. Nu pratar jag inte bara om den just nu mest omtalade EHV-1 utan även hästinfluensa, kvarka mfl. Jag lider verkligen med ägarna som har sina hästar sjuka och den oron över oss som fortfarande har våra hästar friska. Frågorna är många och hysterin på många håll är ännu större i form av påhopp och spekulationer. Det gör mej ledsen. Jag tycker verkligen synd om många, MEN det finns ett till stort problem i hästsverige just nu. Alla som bedriver någon form av verksamhet där hästar är inblandade. Alla dessa verksamheter arbetar för hästar och människors välmående, hållbarhet, hälsa och utbildning. Listan kan göras lång. När jag får höra att folk blir hysteriska för att en i stallet ringt ut en veterinär och med det utsätter stallets inackorderingar för fara, eller barn som blir påhoppade i butiker för att ha stallkläder som kan smitta, eller diskussioner om det verkligen är bra att ta ut en hovslagare när en häst har tappat en sko? En häst i den halkan där jag bor som går obroddad kan ge hemska skador, eller trasiga hovar som tar evigheter att fixa till osv osv. Man tar inte ut en terapeut för rehab eller förebyggande friskvård.

Försäljningsstall, vem köper en häst nu? Vilka stall vi ha en nykomling? Det är så många stall som stängt så hästar får inte åka någonstans, så beridare och utbildare vad ska dom göra? Folk vill inte ta in tränare för tränare är ju ofta i ganska många stall. Man stänger anläggningar så dom som inte har eget ridhus eller ridbanor kan inte åka iväg att träna. Tävlingsarrangörer, terapeuter, ridskolor. ALLA får ta smällen för det här, tyvärr har ju alla nämnda också räkningar. Allt handlar inte om pengar, men mitt barn och min häst kan inte äta luft tyvärr.

Återigen, det handlar inte bara om pengar. När detta är förbi, anläggningar och tävlingar startar upp igen vad händer då? Hovslagare, massörer, tränare, kiropraktorer, laserterapeuter mfl. som kontinuerligt har tagit hand om dej och din häst för att den ska hålla och prestera har inte besökt din häst på troligen mycket lång tid. Dessutom har det kanske mest blivit promenader på isen för att du har inte haft möjlighet att göra annat. Hästarna står stilla i boxen, dom står stilla i hagen. Under den här tiden på året med dessa taskiga förhållanden tar musklerna stryk. 90% av alla hästar jag besöker (besökte måste jag nästan säga just nu) är palpationsömma både här och där och typ överallt, och nu kan jag dessutom inte ens göra nåt åt det för jag är inlåst i mitt eget hem för hästsverige är rädd för mej. Vad händer när allt sätter igång igen? Utan det underhåll en häst kräver för att kunna hålla och prestera? Du gör en start, men hästen är så ryggöm så den egentligen borde ha sadelförbud, hovarna har växt så när det är dags för skoning så räcker det inte med att verka den där lilla millimetern utan en större förändring måste göras men vad händer med hästens kropp då? Ingen hov ingen häst säger man. Jag tycker alltid att man ska sträva efter att göra så små förändring på hovarna som möjligt för att inte skapa skillnader. Sko ofta – förändra mindre. Hej och hå för kotledsinflammationer, ömma ryggar, korta steg i bak, en asymmetrisk muskulatur och snett bäcken, stela bogar och ett onödigt pet i första starten för balans, styrka och koordination försämras av några exempel jag precis nämnde. Trist!

Vill bara säga att många av oss som jobbar med hästar har egna hästar. Hur kan ni under några som helst omständigheter tro att vi vill utsätta våra egna hästar för smitta? Vi är noggranna med hygienen, och det är det som är det absolut viktigaste just nu för att minska smittspridningen (och givetvis direktkontakt mellan djuren men jag har ju inte en sjuk häst med mej under armen vid besök). Men våga ta hjälp av den person som jobbar för att din häst ska må bra. Prata med din hovslagare eller terapeut om du är osäker eller undrar vad och hur den gör med sin hygien, och med fördel kan du prata ihop dej med kompisarna i stallet att fler bokar in sej för tex. behandlingar samma dag. Det minskar ”spring” mellan fler stall samma dag.

Jag känner mej i alla fall ren bara så ni vet.

VÅGA fråga oss hur vi gör inför och efter besök i stall, VÅGA ta ut oss för att kunna hjälpa er som ekipage och för den största atleten vi har – HÄSTEN.

Med vänliga hälsningar, Elin Hellström VHM Stockholm Södermanland