Stram och spänd bogmuskulatur ger spänningar i kotorna fram.

10 september, 2018 1 av Sari Tiittanen

Under sensommaren har jag masserat flera hästar som helt plötsligt enligt ägaren börjat snubbla med frambenen, ett par har nött bort tåkapporna på skorna. Gemensamt för hästarna är att de har alla haft muskelspänningar i bogpartiet, triceps bland annat och efter en massagebehandling har snubblandet upphört.

En muskel som påverkar böjsenorna mycket är Triceps Brachii, den är frambenets stötdämpare och böjer axelleden och sträcker armbågen. Den ytliga böjsenan löper från armbågsregionen längs frambenets baksida och böjer carpalleden, samt kot-och kronled. Den djupa böjsenan löper även den från armbågsregionen längs med frambenets baksida och den har samma funktion som den ytliga, den har en till funktion, den böjer även hovleden.

 

En stram och spänd bogmuskulatur påverkar alltså hästens kotor fram. Ni förstår väl att det är viktigt att hålla muskeln i god kondition för att undvika ledhältor. Är triceps i obalans hämmar och begränsar det hästen rörelse vid t.ex. ökningar och galoppbyten och muskelspänningar i triceps kan vara orsaken till korsgalopp och felaktiga galoppfattningar. Hästens kropp är en enhet, allt hänger ihop, alla delar är beroende av varandra för att kroppens ska fungera.

Om det är ett återkommande problem att hästens snubblar, får kotledsinflammationer så behöver du ändra din träning.  Rätt träning förebygger att senorna överbelastas, det är viktigt att hästen är musklad för det arbete den förväntas utföra. En trött muskel innebär högre belastning på senan, det sker då en värmeökning i senan och till sist kan det innebära en lokal blödning och därmed en skada på senan.

Lägg energin på friskvård och rätt träning, mota Olle i grind!