Stram och spänd bogmuskulatur ger spänningar i kotorna fram.

Under sensommaren har jag masserat flera hästar som helt plötsligt enligt ägaren börjat snubbla med frambenen, ett par har nött bort tåkapporna på skorna. Gemensamt för hästarna är att de har alla haft muskelspänningar i bogpartiet, triceps bland annat och efter en massagebehandling har snubblandet upphört.

En muskel som påverkar böjsenorna mycket är Triceps Brachii, den är frambenets stötdämpare och böjer axelleden och sträcker armbågen. Den ytliga böjsenan löper från armbågsregionen längs frambenets baksida och böjer carpalleden, samt kot-och kronled. Den djupa böjsenan löper även den från armbågsregionen längs med frambenets baksida och den har samma funktion som den ytliga, den har en till funktion, den böjer även hovleden.

 

En stram och spänd bogmuskulatur påverkar alltså hästens kotor fram. Ni förstår väl att det är viktigt att hålla muskeln i god kondition för att undvika ledhältor. Är triceps i obalans hämmar och begränsar det hästen rörelse vid t.ex. ökningar och galoppbyten och muskelspänningar i triceps kan vara orsaken till korsgalopp och felaktiga galoppfattningar. Hästens kropp är en enhet, allt hänger ihop, alla delar är beroende av varandra för att kroppens ska fungera.

Om det är ett återkommande problem att hästens snubblar, får kotledsinflammationer så behöver du ändra din träning.  Rätt träning förebygger att senorna överbelastas, det är viktigt att hästen är musklad för det arbete den förväntas utföra. En trött muskel innebär högre belastning på senan, det sker då en värmeökning i senan och till sist kan det innebära en lokal blödning och därmed en skada på senan.

Lägg energin på friskvård och rätt träning, mota Olle i grind!

Comments (1)

 1. Lisa

  Svara

  Hej!
  Min häst har precis detta problem med snubblandet och jag vet från en massör att han är stel i bogarna i perioder. Även i dessa perioder snubblandet kommer.

  Jag undrar ang det ni skriver om rätt träning om ni har något tips för hur/vad man ska träna för att förebygga detta? Rider väldigt varierat både ut och inne. Mycket variation dressyr, markarbete och hoppning med nogrann aktiv vila emellan om vi ridit ett hårdare träningspass (ex skrittur dagen efter med ibland lite lugn avslappnad trav).
  Har ni några tips eller råd på hur jag kan förebygga dessa bogstela perioder ännu mer?

  Hälsningar Lisa

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *