Unga hästar med talang för sin gren, men med hållbarhet för att gå i hagen.

Unga hästar med talang för sin gren, men med hållbarhet för att gå i hagen.

21 maj, 2019 0 av Pernilla Brolin

När jag var liten red vi inte in gårdens ponnysar förrän sommaren då de fyllde fyra år. Det är inte så fasligt länge sedan heller, eftersom jag precis nu börjar närma mig 30. Vi jobbade mycket efter gammalt ”bondvett”, red på gårn och såg inte så mycket av hur andra tränade sina hästar förrän vi började rida till ridhuset med våra 5-6 åringar. Men utifrån vad jag hör från gamla veterinärer och hästgubbar är att det för bara 25 år sedan skulle vara helt orimligt för en unghäst att gå från sadelvan till att hoppa över metern på bara någon månad. Det behövde tragglas på låga höjder innan man kunde vänta sig några språng på högre höjder.

Aveln idag ger hästar som har talang för sin gren! Hästar som är lovande på treårs, tycks allt mer sällan klara sig på banorna till vuxen ålder. De sliter ut sin kropp eftersom de klarar sig långt med talang. Det är dock ohållbart att använda unghästens maximala kapacitet utan att ha byggt upp kroppen genom långsam invänjning och träning, eftersom det ger ohållbara hästar.

Hästens ben växer sig klara förhållandevis snabbt avseende skelett, ligament och senor. Det är ”klart” vid cirka tre års ålder. Ryggen är inte klar förrän vid sex års ålder, ibland så sent som åtta. Skelettmuskulaturen håller kroppen stabil, på plats och genomför grovjobbet i rörelseapparaten.

Sällan tycker jag att man hör hästfolk prata om hur hästens muskler mår eller vilka muskler som hästen behöver träna mer. Det är leder, skelett och senor som gäller. Eller hela stora delar av hästens kropp. Hur ofta hör man inte att ”Den är svag i högersidan”. Min instinktiva reaktion är alltid – Jaha. Hela högersidan?! Vad sjukt!

Alla hästägare vill så klart väl för sin häst. Inte sällan får de panik om man börjar prata om försvarsspänningar. Problem med leder är visserligen något som de flesta lärt sig att det bara är att behandla bort, så det är inte hela världen. Skelett – och senskador däremot verkar fortfarande vara något som många fasar för. Men hands up – hur många vet vad en sena är och hur den fungerar?

Vad gör senan? Om vi tittar på namnen och hur vi valt att kategorisera dem (böjar och sträckarsenor) skulle nog de flesta säga att de böjer eller sträcker i benet. Vilket till viss del är rätt, men också fel. Senor verkar aldrig själva, utan är en förlängning av en muskel. Det är muskeln som senan fäster i som utför det faktiska jobbet.

Om muskeln som senan fäster i blir trött, så ökar det belastningen på senan, det ökar värmen i senan och ger microskador på vävnaden. Risken för senskador hänger alltså i allra högsta grad ihop med hur väl muskulaturen är tränad, samt hur den mår över lag.

Så vill du ha en hållbar häst – börja i tidig ålder med att träna och hålla efter hästens muskler! Utan musklerna kommer din unga talang riskera att inte hålla för mer belastning än att gå i hagen.