Vad är en hälta?

Vad är en hälta?

7 september, 2018 0 av Pernilla Brolin

”jag tycker inte att hästen känns halt”

Den är bara..

Svår att få in ena bakbenet

Står emot

Motvillig att fatta en galopp

Snubblig

Etc.

Hälta är den vanligaste orsaken till att hästar kommer till veterinären, också den vanligaste orsaken till att hästar döms ut. Utdömd blir hästen när hältan blivit allvarlig, i vissa fall kronisk.

Hur känns en halt häst? Om inte snubblig, motvillig och svår att få igenom vissa rörelser? En hälta är inte bara när hästen hoppar fram på tre ben.

En häst som jag varit hos under praktiktiden, och som fortfarande är en av mina favoritkunder, är ett typexempel på en halt häst ”som inte är halt” .

Inget uppenbart kan ses i rörelse, ingen tränare har anmärkt på någon avvikelse. Jag kommer ut efter någon månad. Ägaren berättar att han tappar vänster bak då och då. Vid palpation visade han en något ökad hypertoni i sin ländryggen på vänster sida, men ingen tydlig ömhet. En något förstärkt sträckarreflex över vänstra höftknölen, jämfört hur han brukar kännas. Ingen tydlig galla, men en liten utfyllnad kring ringband/gaffelband.

Vi kollar på honom på lina, och på rakt spår. Vänster gluteus visar en viss assymetri. ”Åk till veterinären och utred det här!”, var min bestämda uppfattning.  En equioterapeut som är bekant med ägaren bedömde att höftböjaren var problemet, och att det kunde åtgärdas. Hen har inte kollat på hästen förut.

Säker på att det var en kompensation från en bakbenshälta, insisterade jag på att åka till klinik.

Vilket vi gjorde. Jag följer gärna med kunder till veterinären, eftersom det är ett utmärkt tillfälle att lära sig mer.

Utredningen visade en hälta vänster bak. Inflammation i kotsenskida och en lindrig förändring i ett gaffelbandsfäste. Skador som kan ge mycket stora problem om de inte upptäcks i tid. Lång konvalesens och i värsta fall skador på intilliggande vävnader och kronisk inflammation.

Signalerna var mycket subtila – men eftersom jag känner hästen så räcker det. En behandling senare är hästen ohalt, just för att ägaren tog hästen till veterinären i tid.

Det här är en anledning till att det är så viktigt med kontinuitet kring hästens friskvård. Friskvård är ingen garanti för att hästen aldrig kommer att skada sig. Men det förbättrar oddsen för att upptäcka små avvikelser i tid.

Och det, mina medmänniskor, kan vara skillnad på liv och död för våra fyrbenta vänner.