Vad är fascia?

Vad är fascia?

26 juni, 2018 2 av Elin

fascia

Det är en heltäckande mjuk vävnad som omger varje muskel. Eller… den ska vara en mjuk vävnad som omger varje muskel, men det är den inte alltid tyvärr. När fascian skadas eller överansträngs kan det liknas som att gå med för små kläder – det blir trångt, svårt att röra sig och man känner sig begränsad.

Så, vad gör då den här viktiga fascian? Jo den stärker, stödjer och skyddar musklerna. Den fungerar även som stötdämpning. En frisk fascia ska vara mjuk, fuktig och rörlig. Om den är det så kan musklerna lätt glida mot varandra obehindrat och det underlättar såklart hästens rörelse. Men om den inte är mjuk, fuktig och rörlig då? Jo det blir ju lite som tvärt om precis som jag beskrev ovan – det blir trångt, och det begränsar rörelsefriheten. Det vill vi ju inte ha?!?

Den ytliga fascian skiljer muskeln från huden. Man kan ibland känna att huden nästan har ”klistrat fast” då är fascian sådär som vi inte vill ha den. Genom den ytliga fascian löper lymfkärl, nerver och blodkärl. Okej, så om vi har en ”klistrig” ytlig fascia med dålig rörelse, då funkar det inte att dunka på med vad som helst – utan nu pratar vi lymfmassage här. Kommer mer om det senare. Men en sak ska ni här komma ihåg, att bara för att man kan med diverse saker komma åt DJUPT så kommer det troligtvis inte att hjälpa lymfan för den ligger INTE DJUPT. Logiskt, ellerhur?

Den djupa fascian är tjockare, oregelbunden som omger och håller samman muskler, ligament, senor, ben, nerver mm.

Visst låter det som att vi bör ta hand om all den här fascia? Alldeles riktigt, vi kan ju såklart det. Vill ni veta mer eller undrar något, kanske misstänker att din häst har en oelastisk fascia? Bomba oss med frågor eller boka in någon av oss för ett besök, vi vet nog mer än vad många tror.

Om fascian skadas påverkas smidigheten, styrkan, balansen och uthålligheten. Alla dessa behövs för att kunna träna din häst, för att få den hållbar, ridbar och må bra.

På bilden ser ni några typer av fascia (som en liten karta, använd inte liniment på områden rikt på fascia, håll er till benen.)

Elin Hellström
Dipl. Hästmassör
VHM Stockholm och Södermanland