Vad har du gjort?

Vad har du gjort?

13 september, 2018 0 av Elin

hästmassörer varför hästmassageJo, det är något jag många gånger får höra. Första gången, då blev jag livrädd. Trodde hästen sprang baklänges eller något i den stilen. Men nej nej, jag blev överöst av massa saker som hästen helt plötsligt kunde göra.

”HÄSTEN GÅR ATT STÄLLA TILL VÄNSTER”

Ja, vad roligt. Eller, det borde ju vara en självklarhet. Jo det är det för många men jag vet också idag av erfarenhet att det finns så många andra saker vi kräver av våra hästar. Klart att vi ska göra det, det är ju därför vi har dom, för att vi vill rida, köra, promenera eller vad man nu vill. Bara för att du eller jag inte tävlar så betyder det inte att hästen ska prestera eller göra vad som krävs av den.

Så, vad har jag gjort? 

Jo, jag masserar en hel del hästar. Det är inte trolleri för fem öre efter en timmes massage – även om det kan kännas så första dagarna (eller så märker man inget alls, har oxå hänt men det tar vi en annan gång). Men jag kan med handen på hjärtat säga att jag hjäper dig och din häst på vägen. Men mellan behandlingar så krävs det mycket av dig som ägare och ryttare. Men att vi kan det vi gör är bland annat att vi är riktigt duktiga på hästens anatomi, det gör att vi i vissa fall kan få det att kännas som magi. Och ett magi kommer här:


Här har vi ett exempel: En häst, 6 år, valack, bra allroundhäst. Snubblar typ hela tiden så länge det inte är platt och mjukt. (Ingen ledhälta konstaterat).

En dag kommer det:
•Vad har du gjort? Vad har du gjort med bakdelen?
(Hästen fick massage dagen innan)
•Jag: Ehhhhh, masserat?
•Men jag känner redan när jag kratsar hovarna, vad har du gjort? Det går lixom så himla lätt, utan stopp.

Nu ska jag berätta för er vad jag gjorde. Helt sant som jag skrev ovan – masserat.

MEN, det var inte den där bakdelen det var nåt större fel på. (Förvisso lite spända hamstrings och tensor men inget jag tyckte skulle påverka den här ”snubbligheten”.)

Den här hästen som går lite som en farbror med rullator med bak, klart det sitter i bak, eller? Korta steg i bak kommer oftast av spänningar fram i hals och nackparti. Snubbligheten kan också bero på koordninationssvårigheter som ofta beror på spänningar i ryggen (ländpartiet). Hästen har också i sin snubblighet visat begränsningar i steget i fram, alltså även där blivit lite kortare.

Jag börjar framifrån: (vill tillägga att självklart fick hästen en hel massage med extra behandling av följande)
1: Brachiocephalicus – den långa halsmuskeln som ofta visar sig i allmänt värre i alla rörelsemoment. Denna muskel ska man se till att verkligen spänna av för att få schvung. Vanlig problemmuskel hos hopp-och galopphästar. Här tejpade jag oxå.
2: Multifidus Cervicis – Vid främre kanten av bogbladet.
3: Trizeps – Framförallt den nedre delen som sträcker armbågsleden. Även övre delen som böjer bogleden.
4: Ryggen men en hel del muskler involverade. En ryggspecial som behandlar Latissimus Dorsi, Longissimus Dorsi, Spinalis Dorsi, Ilio costalis och Iliopsoas.

Det var DET som gjorde att hästen ”helt plötsligt” blev som en fjäder i bakbenen och snubblar inte en enda gång på dom mest utmanande ställena. 

Sen blir det ju lite underhåll och bra träning såklart ??


DIN HÄST SKA INTE SNUBBLA!
DIN HÄST ÄR INTE KLANTIG, DIN HÄST ÄR INTE KLUMPIG, DIN HÄST ÄR INTE UTE OCH TÄNKER PÅ ANNAT HELA TIDEN, DIN HÄST ÄR INTE OFOKUSERAD.

(Händer det 1 gång för att den sprang och tittade baklänges, det kan enligt mej få vara okej, men inte mer)

Har du en snubblig häst? Dela med dej!

(på bilden en som fått ny hagkompis som tyckte svansen var super-smarrig)