Vad kan en hästmassör?

27 maj, 2018 0 av Anna Bergsten

Så vad är det vi massörer ska kunna egentligen? Anatomin folket, hästens anatomi.

Vi kan muskler, senor, ligament, fästen, ursprung, konsistens, funktion, faschia, brosk, ben, slemsäckar, ben, inre organ, lymfsystemet, hur ska det kännas och hur ska det inte kännas? 

Allt i en enhet, allt hänger ihop. Så tro oss när vi säger att vi gör mer för eran häst än att göra det skönt, vi gör faktiskt skillnad! 

Ingen kan ha missat nu att våran största atlet är hästen och att det är den vi jobbar med. Häst och ryttare ihop, som en enhet. Ett team, twohearts som det finns en hashtag som heter. Men hästen hoppar inte runt på banorna själv, tränar dressyrprogram och kör inte snabbjobb på travbanan på egen hand heller.

Ryttare/kusk, utrustning, skador, underlag foder och miljö påverkar musklerna. Dem som vi känner på och har kunskap om!

På bilden har jag målat mitt sto med vattenfärg, ytliga muskelaturen. Hästen har många lager,stora och små – alla lika viktiga. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

När jag började den här utbildningen fick jag nästan panik, man kanske skulle sluta med hästar och börja med tennis istället? Hästarna skadar sig, går åt höger när du styr vänster, bökar i transporten även fast du lasttränat i fyra månader, stannar när du ber dem att hoppa.

Ibland vill man linda in dem i bubbelplast och sitta och titta på dem all vaken tid så dem inte skadar sig eller huttar på bus ? Hästarna är ju något av de finaste man har!

Ju mer man lär sig desto mer inser man vad man inte kan. Hästar har en egen vilja (ibland en väldigt stark sådan ??) och har du tänk på att när den inte gör det du ber om så kanske den inte kan eller har ont? 

Massage underhåller musklerna och musklerna pratar. Vi kan muskler.