Vad skapar rörelse?

Vad skapar rörelse?

10 september, 2018 0 av Pernilla Brolin

I förra inlägget pratade vi lite om subtila hältor. En hälta kan komma från trauma eller överbelastning. När en del i hästens ben överbelastas eller felbelastas skapas microtrauman som tillslut ger hälta. Det är dessa smygande hältor som är svårast att upptäcka, och därmed också svårare att få bukt med.

Hur förebygger vi då skador, hos oss själva och hos våra hästar? Jo, genom att röra på sig, tänka på hållning, ergonomi och träna för att ge stabilitet till leder, skelett och senor. Och vad skapar rörelse, samtidigt som det kan ge stabilitet? Muskler.

Utan muskelfunktion kan hästen inte ens lyfta hoven från marken. Det blir extra tydligt vid exempelvis radialisparalys. Radialisnerven aktiverar sträckarmusklerna i frambenet. När den paralyseras (ofta efter slag/tryck) kan musklerna inte sträcka frambenet, vilket lämnar hästen i en rörelse där den släpar benet. Utan muskelfunktion kan hästen inte lyfta hoven från marken.

Spända, korta muskler påverkar hästens rörelse och proprioception (kroppens förhållande till olika lägen). Om hästens rörelsemekanik begränsas av försämrad muskelfunktion kommer den sannolikt att röra sig ofördelaktikt, oergonomiskt, vilket kan leda till just microtrauman på leder och senor.

Spänningar kan komma från olika saker och behöver inte vara tecken på något problem i hästens kropp. Men om området fortsätter att spänna sig, så kommer det att orsaka problem. Som i sin tur kommer ge fler spänningar.

Bryt cirkeln innan det skapar sjukdom hos din häst. Tråkigt när din häst är halt och sjuk? Lägg krut på friskvård och rätt träning!