Varför har du inte koll på hästens kropp?

3 maj, 2019 0 av Pernilla Brolin

De flesta vet att man bör Visitera sin häst dagligen. För att kunna hitta avvikelser snabbt behöver man veta hur hästen känns i vanliga fall. Att Visitera hästen tar bara några minuter och går att göra medan man borstar. Så varför Visiterar folk inte sina hästar?

Jag har varit med om hästägare och medryttare som under flera veckors tid missat att hästen har brodd kvar trots att halkan är sedan länge borta, brodd på 3 av 4 hovar sedan tappsko för 7 veckor sedan, att det fattas en sko, att ett knä har en stor påse vätska hängandes på insidan, att hästen är sjuk och i allmänt dåligt skick. Lyfter ni aldrig på hästens fötter för att kratsa hovarna? Borstar ni inte för hästen är ändå inte smutsig? Behöver ni starkare glasögon?

En av våra ”kollegor” i branschen som är equiterapeut sa en gång att det är för billigt att hålla och skaffa häst. Ett uttalande som nog får de flesta att reagera med att gå till attack. Billigt?! Det hen menar är dock att många idag verkar värdesätta pengar så lite, att vi stoppar flera tusen i månaden i att ha en häst, som vi knappt tränar eller tar hand om ordentligt. Man åker till terapeuter, vill fixa ett problem, gör sedan inget av det man får råd om att göra. Pengar i sjön.

Så snälla hästfolket, känn igenom era hästar, lär er normaltemp och vilopuls, lär er känna igen hur hästen står i sin egen kropp.

I tjänsten, en förundrad massageterapeut

Tips for The road:

En häst som står med bakbenen under sig kan ha ont i magen. En häst som står med ett pekande framben kan ha problem med carpus. En häst som plötsligt börjar vila ett bakben mer, kan ha en bakbenshälta. En häst som kniper mer käkarna kan ha muskulära obehag, eller annan smärta i sin kropp. Se och känn din häst! Fråga om saker du inte vet! Ta till dig av olika perspektiv, men lita inte blint på allt du hör!