Varför hästmassage?

14 mars, 2018 0 av Elin

En fråga som många kanske inte funderar över dagligen (men kanske ibland), inte jag heller för den delen men kan i ärlighetens namn börjat funderat på det mer och mer. Med den här hemsidan och bloggen har vi (ett gäng som är under utbildning till hästmassörer) tänkt använda som ett forum för att just ta reda på, hjälpa varandra, ställa frågor, komma med erfarenheter, hjälpa er läsare och framförallt hjälpa alla våra HÄSTAR där ute. Med vadå? Gissa ?

Så… Varför ska vi massera våra hästar? Tänkte börja med tre punkter/frågor som JAG tycker är viktiga (av typ hur många som helst) och som samtidigt är väldigt tydliga.

• Musklerna utgör ungefär 60% av hästens kroppsvikt
Bara här tycker jag att det blir väldigt viktigt, musklerna är alltså en väldigt stor del (mer än hälften) av hästen som ska må bra för att den ska kunna prestera oavsett om det är på tävlings-, och/eller hobbynivå. Massage kanske? ?

• Vad gör skelettmuskulaturen då?
Rörelse, hållning och värmeproduktion. Jaha, då behöver musklerna alltså må bra för att hästen ska kunna röra sig fritt, ledigt och korrekt, samtidigt som den ger hästen den korrekta hållningen (och många av oss vet ju hur våran kropp mår av taskig hållning(?) och se till att kroppen håller rätt temperatur. Kan massage vara bra för det här också kanske? ?

• Vad är en muskelspänning?
Jo det är syrebrist, så ”enkelt” är det. Om en häst har en muskelspänning (alltså syrebrist) så kommer mjölksyran som en följd. Vem orkar träna och ta i mer med mjölksyra? Inte jag i alla fall. Men om man släpper på dom här muskelspänningarna och ökar blodcirkulationen kanske hästens muskler klarar lite mer belastning och med det göra den ännu starkare? Någon som tänker att massage kanske är ett bra alternativ? ?

Sen finns det ju massor med plus mer än att det faktiskt hjälper våra stora atleter att må bra i kroppen, kunna prestera, förebygga skador osv. osv. Det är ju fantastiskt skönt också, och vad kan vara bättre att förena nytta med njutning? Tänk också på att beröring stärker banden mellan djur (häst) och människa, det tycker i alla fall jag är viktigt. Sen brukar vi skoja lite om när vi masserar att hästen tycker det är såååååååååå mysigt, någon av oss kommer nog skriva med om det senare *förlåt för att vara lite intern*.