Vilse i terapeut-djungeln?

12 augusti, 2018 0 av Pernilla Brolin

Häst-Sverige har förmånen att ha tillgång till många terapeuter av olika slag. Många av behandlingsformerna kan kombineras med goda resultat, exempelvis kiropraktik och massage.

Men vet gemene hästägare vad de faktiskt söker?

Jag har flera kontakter inom friskvård för häst. Jag tror att de allra flesta fått frågan om ”du kan komma ut med kort varsel”. Hästägaren har bråttom. Vill att något ska hända Nu. Massören svarar, efter en stund. Hästägaren svarar att den redan fått tag på en kiropraktor. Eller vise versa.

Jag säger inte att det behöver vara fel. Kiropraktorn kan säkert göra ett bra jobb med hästen! Det jag säger är att jag tror att många är vilse i terapeut-djungeln.

Folk vet inte vad olika terapeuter gör, eller vad deras häst behöver. Söker, famlandes i mörkret efter en snabb lösning. För hästen känns inte bra.

Sen återkommer problemet. Det blir ”akut” igen. Kanske får man inte tag på den som kollat på hästen senast. Man tar en ny terapeut. Man säger kanske inte att det här är ett problem som tidigare åtgärdats av någon annan.

Och så fortsätter det.

Varför får hästar återkommande problem med exempelvis roterade bäcken? År efter år. Terapeuter kommer och går. Ingen får hela bilden.

Problem uppstår inte ur tomma intet! Och få hästar sträcker sig i hagen (även om det är den vanligaste förklaringsmodeller till varför hästen är skadad, om man frågar piloten vad som hänt) . Hästens hälsa är komplex. Problem i hästens kropp påverkar varandra. En häst med återkommande bäckenproblem är sannolikt bakbenshalt. Halt blev den av en anledning.

Terapeuter kan lösa problem, absolut. Men. Återkommande problem har alltid en orsak.

Utan att hitta orsaken, kommer hästen aldrig bli bra. 

Så, byt inte terapeuter till höger och vänster. Vänta inte tills hästen har ont i ryggen. Friskvård sker innan – och för att förhindra att hästen blir sjuk. Tänk igenom saker. Ha inte som strategi att ringa i panik till oss när det är panik. För när det är ”panik” har hästen förmodligen redan en skada som är veterinär. Ha en plan för din häst. Ha ett team runt hästen som känner din häst och som kan uppmärksamma förändringar i kroppen på ett tidigt stadium.

Och inte minst! Kolla upp så att terapeuten faktiskt har en utbildning och är kunnig inom hästens anatomi!